Actualitzacions

Carles Sala i Parés

Una aportació familiar a la biografia d'aquest excel·lent cirurgià del Penedès, pioner en Cirurgia Estètica i en trasplantament d'os. La senyora M Teresa Mestre ens ha tramès una fotografia de quan el doctor Sala Parés era encara un jove estudiant de Medicina.

Mariano Soler i Terol

Un fill d'aquest cirurgià ortopèdic, expert en tuberculosi òssia, ens ha fet arribar aquesta imatge dels pares, fotografiats el dia seu casament, una de les escasses imatges que ens mostra el doctor Mariano Soler Terol pocs anys abans de la seva mort.

Antoni Peyrí i Rocamora

El Museu d'Història de la Medicina de Catalunya recull i conserva les Orles de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, una rica font d'informació que d'un cop d'ull ens presenta els noms, origen i sexe dels alumnes llicenciats any per any. Gràcies a l'Orla del Curs del 1911, podem conèixer com era quan va acabar la carrera el jove Antoni Peyrí i Rocamora, anys després dermatòleg i el creador del Programa de Lluita Antivenèria de la Generalitat de Catalunya. Gendre i col·laborador del president de la Generalitat de Catalunya, ha d'exiliar-se a Mèxic on és el fundador de la càtedra de Dermo-Sifilografia a la Universitat d'aquest país.

Lluís Gonzaga Thomasa i de Subirà

Agraïm a l'Arxiu Municipal de Torelló la tramesa de fotografies i documentació de Lluís Thomasa de Subirà, facultatiu manresà que esdevé un metge de referència a la vila de Torelló i la Vall del Ges des dels anys vint fins al cinquanta del segle XX. Destacat, especialment, per la seva 'Topografia Mèdica de la Vall de Torelló', premiada per la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya l'any 1950. Un any després, Lluís Thomasa és objecte d'un homenatge a la Sala de Sessions de l'Ajuntament de Torelló que compta amb la presència de les autoritats locals i una destacada representació de la professió mèdica, de les quals avui n'oferim el testimoni d'unes imatges inèdites. L'esforç de l'Ajuntament de Torelló per la història ens permet conèixer 'La Veu del Ter', publicació amb la qual Thomasa hi està estretament vinculat, essent un dels seus fundadors i un redactor habitual.

Joaquim Danés i Torras

Aquest cirurgià olotí va ser un dels primers que vam incloure a la Galeria ara fa gairebé set anys quan no teníem apartat d'hemeroteca. D'aquí que vam pensar a actualitzar les seves pàgines i vam comprovar que és un dels metges de la Garrotxa que més apareix a la premsa catalana tant hi fa si és local, comarcal o nacional. Però, no sols això, els articles que protagonitza també s'acompanyen d'una iconografia extraordinària amb fotografies professionals, familiars i personals a més d'algunes caricatures ben divertides. L'obra pròpia també l'hem posat al dia, enllaçant molts dels seus escrits a la publicació original. Us convidem, doncs, a revisar les pàgines dedicades al Dr. Joaquim Danés i Torras.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.