Actualitzacions

Joan Francesc Bahí i Fonseca

La publicació d'un nou article de la sèrie 'Eponímia Mèdica Catalana', titulat 'Joan Francesc Bahí i al gènere Bahia', ens ha suggerit la necessitat de revisar les pàgines que fa temps es van dedicar al doctor Bahí dins la Galeria de Metges Catalans. S'ha actualitzat el seu contingut, la bibliografia i diversos enllaços.

Francesc d'Assís Carbonell i Solés

L'Arxiu històric dels metges Mascaró és gairebé un pou sense fons. La Galeria de Metges Catalans es preua d'haver tingut la sort de contactar amb una descendent, la senyora Glòria Mascaró. Gràcies a ella, avui, podem saber com era físicament el doctor Francesc Carbonell i Solés. Aquest excepcional clínic barceloní, pediatre i internista, que mor prematurament truncant una carrera molt prometedora. Fa un temps, ja va aportar una de les Orles Universitàries més antigues, la de Joan Mascaró Cos del 1862 i, també, quan preparàvem la biografia de Josep Maria Mascaró Castanyer ens va cedir mitja dotzena de retrats mèdics del segle XIX i XX d'un valor incalculable.

Salvador Cardenal i Fernàndez

Fent, una feina en surt una altra i així ha estat amb l'edició d'aquesta fotografia com a candidata a il·lustrar un article que estem preparant. Aquest homenatge de reconeixement que la professió mèdica barcelonina dedica l'any 1925 a l'insigne mestre de la Cirurgia catalana i director mèdic de l'acabat d'inaugurar Hospital del Sagrat Cor de Barcelona, Salvador Cardenal, ens ha permès identificar personatge que inicialment no havíem identificat, com per exemple: el dermatòleg Josep Maria Roca Heras, l'uròleg Josep Pagès Puig o el microbiòleg Josep Maria Bofill Pichot, entre altres.

Frederic Corominas i Pedemonte

Fruit de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC) i el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (CoMB), avui, la Galeria de Metges Catalans pot incloure els retrats de tres eminències mèdiques que, a més, van ser presidents de la Reial Acadèmia. Són els quadres dels doctors, un és de Jaume Peirí Rocamora, un dels creadors de la Dermatologia catalana i primer catedràtic de l'especialitat a Barcelona. L'altre és de Manuel Ribas Perdigó, un metge clínic de gran prestigi a la Barcelona d'entre els segles XIX i XX i, finalment, el retrat de Frederic Corominas Pedemonte, un metge vocacional, eximi pediatre i un incansable acadèmic.

Carles Sala i Parés

Una aportació familiar a la biografia d'aquest excel·lent cirurgià del Penedès, pioner en Cirurgia Estètica i en trasplantament d'os. La senyora M Teresa Mestre ens ha tramès una fotografia de quan el doctor Sala Parés era encara un jove estudiant de Medicina.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.