Actualitzacions

Antoni Peyrí i Rocamora

El Museu d'Història de la Medicina de Catalunya recull i conserva les Orles de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, una rica font d'informació que d'un cop d'ull ens presenta els noms, origen i sexe dels alumnes llicenciats any per any. Gràcies a l'Orla del Curs del 1911, podem conèixer com era quan va acabar la carrera el jove Antoni Peyrí i Rocamora, anys després dermatòleg i el creador del Programa de Lluita Antivenèria de la Generalitat de Catalunya. Gendre i col·laborador del president de la Generalitat de Catalunya, ha d'exiliar-se a Mèxic on és el fundador de la càtedra de Dermo-Sifilografia a la Universitat d'aquest país.

Lluís Gonzaga Thomasa i de Subirà

Agraïm a l'Arxiu Municipal de Torelló la tramesa de fotografies i documentació de Lluís Thomasa de Subirà, facultatiu manresà que esdevé un metge de referència a la vila de Torelló i la Vall del Ges des dels anys vint fins al cinquanta del segle XX. Destacat, especialment, per la seva 'Topografia Mèdica de la Vall de Torelló', premiada per la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya l'any 1950. Un any després, Lluís Thomasa és objecte d'un homenatge a la Sala de Sessions de l'Ajuntament de Torelló que compta amb la presència de les autoritats locals i una destacada representació de la professió mèdica, de les quals avui n'oferim el testimoni d'unes imatges inèdites. L'esforç de l'Ajuntament de Torelló per la història ens permet conèixer 'La Veu del Ter', publicació amb la qual Thomasa hi està estretament vinculat, essent un dels seus fundadors i un redactor habitual.

Joaquim Danés i Torras

Aquest cirurgià olotí va ser un dels primers que vam incloure a la Galeria ara fa gairebé set anys quan no teníem apartat d'hemeroteca. D'aquí que vam pensar a actualitzar les seves pàgines i vam comprovar que és un dels metges de la Garrotxa que més apareix a la premsa catalana tant hi fa si és local, comarcal o nacional. Però, no sols això, els articles que protagonitza també s'acompanyen d'una iconografia extraordinària amb fotografies professionals, familiars i personals a més d'algunes caricatures ben divertides. L'obra pròpia també l'hem posat al dia, enllaçant molts dels seus escrits a la publicació original. Us convidem, doncs, a revisar les pàgines dedicades al Dr. Joaquim Danés i Torras.

Hermenegild Puig i Sais

Cap allà els anys cinquanta, Ramon Sabatés Massanell, famós dibuixant de còmics com TBO i altres, va haver d’ajudar-se dibuixant les caricatures d’alguns metges, probablement per exposar-les al Casal del Metge o al Col·legi on el dibuixat les comprava a l’autor. Una d’elles és aquesta del professor de Dermatologia, Josep Cabré Claramunt. N’hi ha d’altres i d’altres autors, com aquesta del doctor Sever Figarola Pera que pertany a la Galeria de Figures Mèdiques de la Col·lecció de J Garcia Plandiura, una obra de Prado, dels anys 1930. Hi ha també caricatures pòstumes com les que fa Ramon, en aquest cas la del mestre de la Cirurgia del primer terç del segle XX: Salvador Cardenal , dibuixat serrà en mà! Una altra d’un caricaturista coetani, Mata, que dibuixa l’expresident del Col·legi de Metges a més d’excel·lent ginecòleg, Felip Proubasta. I del mateix Mata, la del doctor Hermenegild Puig Sais, un altre destacat dirigent del Sindicat de Metges de Catalunya, de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques, a qui dibuixa a punt d'inocular la vacuna B.C.G.

Josep Masdevall i Terrades

Una troballa diferent per antiga i casual ha estat la localització d’un retrat de Josep Masdevall Terrades que apareix a l’interior d'un llibre que no teníem registrat: ‘Disertación químico-médica sobre la opiata antifebril, inventada por el Ilustre Señor Doctor D. Josef de Masdevall ... explicase quimicamente la naturaleza de esta convinacion, sus propiedades, virtudes ... con un tratado muy curioso sobre el ayre fixo y la diferencia ente èste y el gas mefitico productivo de las epidemias por D. Juan Sanchez y Sanchez, profesor de farmàcia’, que s’imprimeix a Málaga entre 1794 i 1805. Hem indexat el llibre i enllaçat a l’original que va digitalitzar la BNE.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.