Actualitzacions

Lluís Cardona i Fornells

Les famílies continuen essent una de les fonts d'informació i documentació més important en què es basa la Galeria de Metges Catalans. És el cas d'aquest pediatre barcelonès que es converteix en un innovador de la nutrició infantil a Catalunya. Un dels seus néts, Jordi Cardona i Serra, ens ha fet arribar una de les darreres fotografies de família del metge Lluís Cardona Fornells, a més d'un manuscrit -que hem inclòs a l'obra pròpia- on descriu la fabricació de formatges digestius. Una actualització que ens ha permès incloure altres fotografies de l'Arxiu Històric del CoMB, d'arxius familiars i, també, l'hemeroteca que, inicialment, no existia.

Frederic Duran i Jordà

L'actualització de la possiblement primera biografia introduïda a la Galeria de Metges Catalans era una tasca pendent. Hem actualitzat les fotografies del creador del primer mètode de conservació de la sang. El doctor Duran-Jordà amb el seu invent, primer, va salvar milers de ferits de la Guerra Civil espanyola i, després i gràcies a la repercussió del seu invent, de la Segona Guerra Mundial. Hem mirat d'ampliar la bibliografia a data d'avui i de recollir bona part de la seva obra publicada, també, de la que publica a The Lancet i, finalment, hem cercat i introduït les notícies i articles més destacats d'aquest metge català reconegut arreu del món.

Humbert Torres i Barberà

La cerca de dades, contingut i apartats d'aquest metge i polític lleidatà, alcalde de Lleida i diputat del Parlament de Catalunya des del 1931 al 1939, ens descobreix alguns detalls de la seva àmplia obra mèdica, articles de divulgació de salut pública i d'alguns d'opinió pública, ens han aportat també algunes imatges i la caricatura que encapçala aquesta actualització d'Humbert Torres, pertanyent a la nissaga que inicia Marià Torres Castellà i s'acaba amb la del seu fill Màrius Torres Perenya. Igualment, hem actualitzat la d'un altre polític i diputat republicà, Nicolau Battestini Galup i la del seu germà gran, Rafael Battestini Galup.

Gabriel Estapé i Pagés

Des de l'Arxiu Municipal de Masnou per un projecte de recopilació d'imatges històriques, ens han demanat la procedència de les imatges que il·lustren la biografia d'aquesta gran figura de la Cirurgia barcelonina de principis de segle XX i un dels primers uròlegs catalans: Gabriel Estapé Pagés. Ha estat un incentiu per revisar el contingut, actualitzar-lo i afegir la caricatura que encapçala aquesta entrada que teníem al nostre arxiu pertanyent a l'Orla d'Alumnes de la Facultat de Medicina del Curs 1895-1896. Es tracta d'un dibuix d'un altre alumne, Josep Maria Bartrina Thomas, futur uròleg i eminent catedràtic de l'especialitat, que també hem posat al dia.

Lluís Barraquer i Roviralta

No es poden actualitzar les biografies dels oftalmòlegs Barraquer i deixar de fer les actualitzacions de les dels neuròlegs de la família que també es troben al cim de la Medicina catalana. El germà petit dels metges Barraquer Roviralta és el fundador de la Neurologia a Catalunya: Lluís Barraquer Roviralta. Ell és qui per primera vegada al nostre país, dirigeix l'operació de determinades lesions cerebrals. Ell és el pare i mestre del seu continuador, Lluís Barraquer Ferré, autor d'una prolífica obra científica, i també és l'avi del darrer neuròleg de la saga Lluís Barraquer Bordas, conegut com un neuròleg de coneixements enciclopèdics a qui tothom adreça les seves consultes quan encara no existeixen les computadores i encara menys les xarxes socials. Familiarment, es coneixen com 'els tres Lluïsos'.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.