Actualitzacions

Trinitat Sais i Plaja

Aquesta fotografia del Primer Congrés Internacional de la Tuberculosi és una de les diverses imatges afegides a la primera de les biografies d'una dona metge de la cinquantena que inauguraven la Galeria de Metges Catalans l'abril del 2012. Destaquem, especialment, la incorporació d'una àmplia hemeroteca digital que no sols ens descobreix els primers anuncis que publica la doctora Trinitat Sais sinó també permet fer-se una clara idea del pes de la primera metgessa gironina i de la importància de la seva tasca mèdica i social.

Maria Lluïsa Quadras-Bordes

L'hemeroteca d'aquesta metgessa és una de les més extenses que hi ha a la Galeria des del mateix moment de la seva publicació i també és de les més gràfiques. D'altres dones metges pràcticament no hi ha fotografies però de la doctora Maria Lluïsa Quadras Bordes, n''hi ha moltes. Sense cap dubte, ella és la metgessa més mediàtica de tots els temps. Així, no és gens estrany que, sovint, fem troballes com aquesta i algunes altres fotografies que incloem com la d'aquest reportatge publicat a la revista madrilenya 'Nuevo Mundo' del gener del 1921.

Dolors Aleu i Riera

L'actualització de les pàgines de la primera metgessa catalana i espanyola era obligada. Va ser també la primera dona que es va incloure a la Galeria de Metges Catalans i era gairebé imperdonable que, vuit anys després, la seva hemeroteca digital fos buida. La recerca ens presenta troballes interessants com aquest anunci de la seva consulta i que, gairebé segur, és el primer que fa una metgessa a tot l'Estat. Hem actualitzat també els enllaços i hem recuperat el programa que TVE Catalunya va dedicar-li l'any 2005, visiteu-lo a l'apartat de Vídeos on n'hem afegit altres.

Antoni Palau i Queralt

Des d'Argentina, la família d'aquest metge català que migra a l'Argentina en els anys setanta del segle XIX, ens informa que el diari 'La Nación' publica avui mateix un article sobre l'Hotel 'Termas' de Rosario de la Frontera, el primer balneari del continent americà, fundat pel doctor Antoni Palau, descobridor també dels beneficis de les aigües d'aquesta font que encara avui es comercialitzen com a 'Agua Palau'. Recomanem la lectura d'aquest article que recollim a l'Hemeroteca, unes pàgines amb interessants imatges i constants referències al metge català.

Jacme d' Agramont o Jaume d'Agramunt

Estem revisant les biografies i, més especialment, les primeres que vam entrar fa ja gairebé vuit anys. Era el 25 d''abril de l'any 2012 i vam presentar les primeres 50 biografies. Aprofitem, també per actualitzar sempre que és possible el seu contingut, els diferents apartats i les opcions de cerca que hem anat incorporant al llarg d'aquests anys. Les pàgines de Jaume d'Agramunt o Jacme d'Agramont, són un exemple, entre altres hem enllaçat aquella primera obra de Medicina escrita en català en l'apartat d'Obra Pròpia, alhora que hem reproduït una imatge d'aquell manuscrit. Hem ampliat també la Bibliografia.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.