Biografia

Neix en el si d’una família modesta. Son pare era barber cirurgià. Acabats els seus primers estudis a Vila Joiosa marxa, juntament amb el seu germà Álvaro, a estudiar Medicina a Barcelona. Es paga els estudis fent de barber a la Barceloneta.

D’estudiant guanya unes oposicions a alumne intern a l’Hospital de la Santa Creu. D’aquesta manera, Joan Giné i Partagàs es converteix en un dels seus mestres.

El 1881, acabats el estudis i després de doctorar-se a Madrid, guanya una plaça i es queda fent de metge numerari al mateix Hospital de la Santa Creu. Dos anys més tard, és nomenat Professor Clínic i Auxiliar de Patologia i Clínica Mèdica a la Facultat de Medicina. Des del 1874 al 1877, té una participació molt activa a les sessions clíniques que, quinzenalment, es fan a la Societat Mèdica El Laboratori, que es fusiona amb l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Barcelona el 1878 i es constitueix l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya.

Pere Esquerdo és considerat un clínic excel·lent, fama que li permet tenir una notable clientela de la bona societat barcelonesa. A les sales de l’Hospital és, també, un magnífic docent. El 1902, en morir el Dr. Robert, el substitueix com a metge consultor de Barcelona.

President de l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques durant els biennis de 1884 a 1888, director i redactor de la Revista de Medicina del 1882 al 1883 i col·laborador amb els seus articles a les revistes Independencia Médica, Archivos de Cirugía i Gaceta Médica Catalana del 1877 al 1880.

Pere Esquerdo i Esquerdo destaca el valor de l’observació i l’experimentació pel desenvolupament de la medicina moderna.

Casat amb Matilde Rodoreda Santigós des de l'abril de l'any 1877, dels deu fills que té el matrimoni, dos són metges i professors de la Universitat de Barcelona, Francesc i Pere Esquerdo Rodoreda. La família Esquerdo emparenta, també, amb el professor Francesc Gallart i Monés, que es converteix en gendre d'aquest eminent internista.

MBC