Actualitzacions

Martina Castells i Ballespí

La recent incorporació d'un prestigiós metge militar de principis del segle XX, Antoni Constantí i Bages, ens ha acostat a la seva dona, una de les tres primeres metgesses i la primera doctora en Medicina i Cirurgía de l'Estat espanyol: Martina Castells i Ballespí, una de les primeres incorporacions a la Galeria, que ara hem volgut actualitzar rectificant fets erronis com que la ciutat on es produeix la seva mort és a Barcelona malgrat que és a Reus on vivia i exercia el matrimoni Constantí Castells. Hem ampliat l'hemeroteca digital amb les principals publicacions que el seu doctorat i la seva prematura mort provoquen. Recomanem la lectura de La mujer y las profesiones liberales. Martina Castells. Doctor en Medicina y Cirugía, article d'opinió de Josep de Letamendi i, també, algunes imatges inèdites cedides per la família Castells.

Salvador Vaquer i Sadurní

Ens ha arribat a la bústia d'Aportacions a la Galeria, aquesta imatge del metge i cirurgià de Campdevànol, exemple de feina competent amb gran capacitat resolutiva en un temps i territori de pocs recursos tècnics. Home i polític de la transició, que per mèrits propis l'any 1993 rep la Medalla al Treball del President Macià. La tramesa ha estat feta per Xavier Vaquer i Naudi.

Joan Montserrat i Archs

Gràcies a la col·laboració i gentilesa de la Reial Acadèmia de les Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), hem pogut incloure el retrat d'aquest destacat acadèmic de la RACAB: el doctor Joan Montserrat i Archs que a més d'un bon metge de capçalera era també microbiòleg, naturalista, meteoròleg, traductor i felibre català. El retrat d'aquest il·lustre personatge penja a les parets de la RACAB.

Francesc Jimeno i Vidal

L’aportació espontània del Sr. Antoni Ferrer Martínez ens ha descobert la imatge del traumatòleg de fama mundial -reconegut per ser l'introductor de les tècniques de Böhler pel tractament de fractures al país- Francesc Jimeno Vidal a curta edat. Aquesta és una imatge inèdita del matrimoni Jimeno Vidal –el pare militar-, amb els seus dos fills i una altra persona no reconeguda.

Aleix Bertran i Capella

La contribució del doctor Albert Vingut ens ha permès incloure fotografies inèdites del doctor Aleix Bertran Capella, primer expert en Toxicologia a Catalunya, matèria en què gairebé és l'únic en cultivar-la en una càtedra que s'ocupava també de Medicina Legal en aquell moment. Les imatges que hem rebut ens mostren el doctor Aleix Bertran amb el seu equip de col·laboradors de l'Institut Nacional de Toxicologia de Barcelona en diferents moments. També, ja jubilat, se'ns el mostra passejant pel centre de la ciutat amb la seva esposa.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.