Actualitzacions

Lluís Noguer i Molins

Alguns redactors de les biografies que anem incloent a la Galeria de Metges Catalans, al cap d'un temps, rellegeixen els texts que van enviar-nos inicialment i els completen en llegir nova bibliografia que permet aprofundir en el personatge. Així, ha passat quan Miquel Bruguera ha llegit l'article dels doctors Simón Tor i Simón Castellví perquè aporta més llum a la biografia del professor Lluís Noguer Molins, l'autor d'un dels llibres de Medicina més editats a Espanya i que s'ha mantingut vigent durant més temps. La imatge que encapçala aquesta actualització il·lustra la presència de Lluís Noguer en un homenatge que es ret a Lluís Daufí.

Josep Maria Corominas i Planellas

Gràcies a la col·laboració habitual que tenim tant amb el doctor Francesc Xavier Carreras de Cabrera com amb el Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG), hem inclòs a l'espai dedicat al Corominas Planellas una còpia del carnet col·legial núm. 574 estès al seu favor del 27 d'abril del 1940.

Pere Soler i Bertot

Després de localitzar la descendència vilanovina d'aquest metge vilanoví, la família Miret Soler, hem pogut completar unes dades i ens han remès noves imatges, com dos carnets, probablement ambdós dels anys 1940: un d'una renovació del carnet col·legial que certifica que Pere Soler Bertot va registrar-se al Col·legi de Metges de la Província de Barcelona el 9 de gener del 1901. L'altre el carnet facultatiu de l'Institut Nacional de Previsió. Una darrera aportació, ens mostra diferents imatges familiars que ens mostren tres generacions mèdiques de metges vilanovins entroncats també amb l'antiga Farmàcia Miret de Vilanova i la Geltrú. La fotografia que destaquem ens dóna a conèixer els metges Pere Soler Bertot, Joaquim Miret Marquès i Pere Miret Soler -avi, gendre i nét- més de 100 anys d'història de la Medicina de Família vilanovina.

Joan Marsillach i Parera

Conèixer la història d'alguns metges, és conèixer la història d'algunes de les famílies catalanes potser amb força llacunes però aportant un fil de continuïtat. Aquest és el cas d'una darrera actualització de contingut que ens ha facilitat l'autor de la biografia del metge Joan Marsillach i Parera, metge pluridisciplinari del segle XIX però, especialment, considerat un dels primers especialistes de la Urologia catalana. Però... té relació amb Adolf Marsillach i Soriano? La resposta és afirmativa: el reconegut actor i autor teatral que neix a Barcelona l'any 1928 és el seu nét. Què passa, però, amb la generació intermèdia? Doncs, existeix un nexe entre la Medicina i la Cultura amb Joaquim Marsillch i Lleonart, fill que inicialment estudia Medicina però abandona la carrera per una tuberculosi que el duu a Suïssa i allà es converteix en un seguidor de Wagner i divulgador de la seva música a Catalunya.

Francesc Montanyà i Santamaria [Montañá i Santamaria]

Cercant imatges per una de les nostres darreres incorporacions a la Galeria -el metge titular de Sant Pere de Ribes, Ramon Puig Mestre- acabem de localitzar la figura d'aquest metge rural muntant a cavall i que ha resultat ser el doctor Francesc Xavier Montanyà Santamaria, incorporat a la Galeria ara fa quasi tres anys. Són dos exemples de metges rurals que, com la majoria dels protagonistes de la medicina a pobles i comarques de fa més de 100 anys, els exigia una vida sacrificada, caritativa i vocacional. Eren metges que per anar a visitar els seus malalts, sovint havien de fer quilòmetres d'anada i tornada i encara sort si podien disposar d'un cavall.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.