Actualitzacions

Jaume Ferran i Clua

L'actualització de l'hemeroteca digital de les pàgines dedicades a aquest metge català, al descobridor de la vacuna contra el còlera i a l’impulsor de la Medicina de laboratori al nostre país, ha aportat algunes troballes sorprenents. I és que, si bé la figura de Jaume Ferran està molt ben il·lustrada, no crèiem que quedaven fotografies gairebé inèdites d’ell com, per exemple, la que encapçala aquesta entrada on veiem a Ferran amb el seu nét, el metge i farmacèutic Joan Vila Ferran, transportant un gos al laboratori. També, un retrat del Ferran més jove que hem vist mai, acabat de llicenciar, Ferran acompanyant Alfons XIII en la seva visita al seu Laboratori o unes quantes caricatures de l’investigador tortosí que valen la pena de conèixer.

Francesc Gallart i Monés

La família Badosa Gallart, que ens havia cedit fotografies per il·lustrar la biografia del gastroenteròleg Joan Badosa Gaspar, va trobar-se amb les pàgines que feia un temps havíem dedicat a l'avi Gallart, el creador de l'Escola de Patologia Digestiva catalana, el primer gastroenteròleg d'Espanya i un referent internacional de l'especialitat: Francesc Gallart i Monés. Probablement, és una de les figures mèdiques més retratades del segle XX, ja amb companys de facultat, col·legues professionals i deixebles. El contacte amb els metges Badosa Gallart, però, ens permet presentar unes imatges inèdites dels moments més distesos del doctor Gallart: l'esportista, l'excursionista i el familiar.

Pere Esquerdo i Esquerdo

La família Badosa Gallart també ens ha cedit algunes fotografies del seu oncle avi, l'eminent metge internista dels darrers trenta anys del segle XIX fins als anys vint del segle passat, el doctor Pere Esquerdo i Esquerdo, sogre del professor Francesc Gallart i Monés. A més, potser d'alguna manera relacionàvem la figura de l'anunci de 'Cerebrino Mandri' amb el doctor Pere Esquerdo i Esquerdo. Ara sabem amb certesa que, home que assenyala amb el dit el pot d'aquest medicament és el doctor Pere Esquerdo. Per cert, una composició que ell no recomanava perquè dubtava de l'eficàcia que el seu fabricant proclamava i criticava la seva manca de bondat terapèutica públicament.

Joaquim Guitert i Fontseré

L'histioriador selvatà Quim Masdeu Guitert, nét d'aquest neuròleg i arqueòleg barceloní que, juntament amb el filantrop Eduard Toda, és artífex de la recuperació arquitectònica i patrimonial del Monestir de Poble, ens ha lliurat unes fotografies inèdites que ens acosten no sols a la història de la medicina catalana sinó també a la vida cultural del primer terç del segle passat, l'anunci d'un Gabinet Electroteràpic, probablement dels primers o testimonis dels diferents actes que es feien a Poblet i les visites que Joaquim Guitert feia acompanyat de Toda i altres personalitats per dirigir la reconstrucció del Monestir.

Segimon Salgot i Baucells

Dies després de publicar les pàgines dedicades a aquest metge dins la Galeria de Metges Catalans, finalment, hem pogut saber com era Segimon Salgot i Baucells, nascut a Centelles i titular del Prat de Llobregat on té una notable importància en la lluita contra el paludisme al Delta del Llobregat malgrat la ferma oposició dels terratinents locals que li comporta haver d'abandonar el Prat el 1909 i aquí se'n perd la seva pista. Els seus estudis són la base de la recerca que emprèn més endavant la Mancomunitat de Catalunya. Posar-li rostre, doncs, és important i això és gràcies a la conservació de les Orles de llicenciats que conserva el Museu d'Història de la Medicina de Catalunya.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.