Actualitzacions

August Castelló i Roca

La divulgació de la recent publicació de les pàgines biogràfiques que hem dedicat a aquest pioner i impulsor de la Medicina de Muntanya espanyola del segle XX, ha generat algunes aportacions espontànies com les del Sr. Pere Rodes, ampliant-nos els apartats de bibliografia, obra pròpia i hemeroteca. Igualment, hem comptat amb la col·laboració del Dr. Eduardo Garrido, que també ens ha puntualitzat algunes dates alhora que ens ha cedit, entre altres, la imatge que encapçala aquesta nota en la qual es veu el metge August Castelló i Roca entre els membres que integren la Preselecció de l'Expedició Espanyola als Andes de l'any 1961.

Joan Riera i Vaquer

Novament, la col·laboració amb l'Arxiu Municipal de Sant Pol de Mar (AMSPM) ens permet actualitzar les pàgines biogràfiques d'aquest metge santpolenc, Joan Riera Vaquer, un especialista en Electroteràpia i Radioteràpia que -juntament amb el verterinari Francesc Sugranyes- és creador dels sèrums antituberculosos SAT al nostre país. És, també, un emprenedor de principis del segle XX, capaç de crear un Institut Fisioterapèutic just quan acaba de llicenciar-se en Medicina i Cirurgia. Després, es doctora amb premi extraordinari a la Universitat Central de Madrid el desembre del 1920 i, ara, l'Arxiu ha puntualitzat algunes dades i ens ha enviat una còpia de l'expedient del doctorant Joan Riera Vaquer.

Aleix Bertran i Capella

L'Arxiu Històric del CoMB amb expedients dels metges de Barcelona des de final de la dècada dels anys 1920, sovint, és essencial per facilitar-nos dades professionals, personals i familiars. Però, també, ho és per mostrar-nos els col·legiats en diferents etapes de la seva vida en les fotografies que, periòdicament, lliuren al Col·legi de Metges per renovar els seus carnets per exercir professionalment a la província de Barcelona. És el cas del doctor Aleix Bertran Capella, el primer expert en Toxicologia a Catalunya, una matèria en què era gairebé l'únic en cultivar-la perquè llavors la càtedra s'ocupava també de la Medicina Legal. La carpeta de l'Arxiu del CoMB contenia dos carnets amb fotografia, una del 1939 i una altra del 1971. És, també, el cas de Josep Antoni Francesc Trabal, metge, promotor esportiu i polític, que ha d'exiliar-se a França però torna el 1947, poc després és baixa i alta de nou el 1965.

Joaquim Alier i Gómez

Una altra actualització d'una de les biografies que van estrenar la Galeria de Metges Catalans és la del psiquiatre Joaquim Alier i Gómez, metge compromès amb el país durant la Guerra Civil i ha d'exiliar-se en caure la República. Si bé no compta amb una obra escrita molt nombrosa, l'hemeroteca ens descobreix un prolífic orador que imparteix conferències de diversa temàtica a diferents institucions acadèmiques, socials, culturals i esportives, especialment, quan torna a Catalunya. L'actualització d'aquestes pàgines ens aporta també algunes fotografies que ens mostres el doctor Alier en diferents moments de la seva vida personal i professional.

Pere Nubiola i Espinós

La recent incorporació del ginecòleg Domènec Agustí, deixeble del catedràtic d'Obstetrícia i Ginecologia Pere Nubiola, ens ha obligat a actualitzar les pàgines biogràfiques que en el seu dia li vam dedicar al creador de la reconeguda Escola d'Obstetrícia de Catalunya i un dels metges més destacats de la Medicina catalana de bona part del segle XX. En ser una de les primeres 50 biografies amb què inauguràvem la Galeria l'abril del 2012, encara no teníem apartat d'enllaços i menys encara d'hemeroteca. Avui, sí i, per això, els hi hem donat contingut i hem complementat tant la biografia com la bibliografia i l'obra pròpia. Però, a més, hem fet un recull de noves imatges entre les quals troben algunes Orles de la Facultat de Medicina i, especialment, diverses caricatures de Pere Nubiola que si bé no són inèdites, sí són poc conegudes.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.