Actualitzacions

Montserrat Bobé i Marsal

Una aportació espontània de la senyora Teresa Sanz Dolado ens ha posat rostre a una de les primeres metgesses catalanes de la història moderna i la primera de Manresa però també la primera a qui se li permet incloure el seu retrat al costat de la resta de companys homes que apareixen en l'Orla del Curs 1903-1904 de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona. L'any anterior, s'havien llicenciat Trinitat Sais i Francesca Fontova però se'ls va negar el dret de compartir Orla amb els homes llicenciats a la mateixa Facultat el Curs 1903.

Francesc d'Assís Carbonell i Solés

Una nova aportació de la família Carbonell a les pàgines biogràfiques d'aquest excepcional clínic barceloní, bon pediatre i internista que mor prematurament truncant així una carrera professional que es prometia força prolífica científicament. La imatge que ens envien és la del casament de Francesc d'Assís Carbonell Solés celebrada el 1906. Un any després, neix el seu fill i futur metge Martí Carbonell Juanicó a qui deixa orfe quan només té tres anys però que, seguint la trajectòria paterna, es convertirà en un destacat pediatre clínic, amb projecció acadèmica i gran preocupació social.

Antoni Cardoner i Planas

Les famílies continuen il·lustrant la història de la Medicina catalana, de vegades quan els demanem fotografies quan comencem a treballar la biografia dels metges que entren a la Galeria. En altres ocasios, espontàniament, altres familiars que coneixen aquestes pàgines amb posterioritat, com és el cas del lliurament que ens ha fet Enric Cardoner, nét d'aquest metge especialista de l'Aparell Digestiu que destaca per ser un dels historiadors de la Medicina catalana més notable del segle XX: Antoni Cardoner i Planas.

Jaume Isern i Rabascall

Aquesta actualització és força important perquè gràcies a la doctora Anna Maria Isern Grau, metgessa i filla d'aquest metge exiliat a Veneçuela, i a la seva trucada telefònica hem sabut que la fotografia central que il·lustrava la biografia del doctor Jaume Isern i Rabascall era errònia, confosa involuntàriament amb un retrat del cirurgià veneçolà Ricardo Baquero González. Agraïm la trucada que ens ha servit per esmenar una errada.

Isidre Parellada i Torrents

Agraïm a la Dra. M Lluïsa Calvet i Valera que ens ha fet arribar la làpida que recorda el sacrifici del metge vilanoví Isidre Parellada i Torrent, un metge que no sols combat l'epidèmia del còlera morbo que afecta durant cinquanta dies la població de Vilanova i la Geltrú sinó que li costa la vida just dos dies després del Te Deum d'acció de gràcies que es fa per agrair a Déu la fi de l'estrall.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.