Galeria de metges

Biografia

Nascuda a La Bisbal de l’Empordà el 1878, filla d’un sastre i d’una llevadora, estudia la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona entre 1896 i 1903. És la vuitena dona que cursa els estudis de Medicina a Catalunya i la primera de les comarques gironines. Exerceix sense interrupció la seva professió a Barcelona, dedicant-se preferentment a la Tocologia i a la Pediatria.

Trinitat Sais demostra una dedicació especial a la divulgació sanitària i, també, a defensar els drets socials de la dona. Escriu a les publicacions de caràcter feminista de l’època com Feminal i, sobretot, a La Mujer Moderna, editada a Manresa.

Participa molt activament en les tasques de preparació del primer Congrés Nacional de la Tuberculosi, celebrat a Barcelona l’any 1910. L’any 1912, com a vicepresidenta, contribueix a l'organització del Congrés d’Higiene Escolar de Barcelona. En aquest i en els anys immediats, tot sovint, la sol·liciten per donar conferències en diferents institucions i fer cursos de divulgació.

El 1914, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona la invita a donar la conferència d’obertura del curs, que tracta sobre La ignorancia de la mujer en los conocimientos de higiene y puericultura como primera causa de la mortalidad infantil. És la primera conferència que dona una metgessa al Col·legi de Metges i té un gran ressò a la premsa local.

La seva preocupació social la porta a participar en organitzacions assistencials vinculades a la Lliga i al Centre Catalanista del doctor Robert, on és cap dels serveis que atenen els nens i les mares del Raval. Escriu Cartilla de vulgarización higiénica (1910) i boté el premi al Congrès de Tuberculosi.

L’any 1933, mor sobtadament a Barcelona als 55 anys, deixant dues filles, Teresa i Edelmira Llaberia Sais, que també són metgesses.

MBC