Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Nascuda a La Bisbal de l’Empordà el 1878, filla de Josep Sais Bosch i de Teresa Plaja Bosch, ell sastre i ella llevadora. Alumna del Col·legi Juanola i amb el títol de Magisteri de l'Escola Normal de Barcelona el 1893, Trinitat Sais es gradua de batxillerat a l'Institut de Figueres el 1896 amb premi extraordinari. Seguidament, estudia la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1903, en una promoció en què acaben dues dones més: Miracle Andreu Boigues i Francesca Fontova Rosell. A totes tres, després d'una votació dels alumnes llicenciats, se'ls nega la possibilitat d'incloure el seu retrat a l'Orla del Curs.

Trinitat Sais és la vuitena dona que cursa els estudis de Medicina a Catalunya i la primera de les comarques gironines. Exerceix sense interrupció la professió mèdica a Barcelona, dedicant-se preferentment a la Tocologia i a la Pediatria. Només acabar la carrera, obre consulta de Tocologia al primer pis del número 10 del carrer Pelai de la capital catalana. Pocs mesos després, amplia la consulta per atendre les malalties de la dona i dels nens. La seva preocupació social la porta a participar en les organitzacions assistencials vinculades a la Lliga i com a vicepresidenta de la Secció Feminista del Centre Catalanista Dr. Bartomeu Robert, de qui ha estat deixeble, i on és cap dels serveis que atenen els nens i les mares del Raval.

Trinitat Sais demostra una dedicació especial a la divulgació sanitària i, també, a defensar els drets socials de la dona. Escriu a les publicacions de caràcter feminista de l’època com Feminal i, sobretot, a La Mujer Moderna, editada a Manresa. Interessada també en la docència, el 1910, és professora del curs que s'imparteix a la Secció d'Infermeres Tècniques del Museu Pedagògic Experimental de Barcelona amb la participació dels doctors Martínez Vargas, Riera Villaret, Martí Julià i altres.

El 1910, Trinitat Sais participa molt activament en les tasques de preparació del Primer Congrés Internacional de la Tuberculosi que se celebra a Barcelona i participa amb el treball Cartilla de vulgarización higiénica que obté una Medalla de Plata Daurada d'aquest certamen en què també és directora del Comitè de Dames. L'any següent, Trinitat Sais és l'única metgessa que es troba a la junta constituent del Cercle Arenal, centre de cultura i protecció per a la dona que es funda a l'Ateneu Barcelonès. L’any 1912, com a vicepresidenta, contribueix a l'organització del Congrés d’Higiene Escolar de Barcelona. En aquest i en els anys immediats, tot sovint, la sol·liciten per donar conferències en diferents institucions i fer cursos de divulgació. Així, el 1922, forma part de la directiva de l'Asil de la Casa de Lactància i Cuna de Barcelona mentre que, el 1929, és professora de Puericultura a la primera Escola d'Institutrius i Mainaderes que dirigeix Maria Montessori.

El 1914, el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona la convida a donar la conferència d’obertura del curs, que tracta sobre La ignorancia de la mujer en los conocimientos de higiene y puericultura como primera causa de la mortalidad infantil. És la primera conferència que dóna una metgessa al Col·legi de Metges, llavors amb seu a la Plaça de Catalunya, i té un gran ressò a la premsa local.

A primers de març del 1933, uns mesos abans de morir sobtadament a Barcelona quan té 55 anys, Trinitat Sais és una de les fundadores d'Acció Femenina. Casada amb Francesc Llabería Abelló, el matrimoni té dues filles que són metgesses: Edelmira Llaberia Sais (Barcelona, 21/04/1906 - 20/07/1971) i Teresa Llaberia Sais (Barcelona, 29/01/1909 - Poboleda, 03/09/1973), aquesta darrera és mare d'una altra metgessa i historiadora, la doctora Edelmira Domènech Llaberia.

L'any 2013, l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà ret homenatge a Trinitat Sais Plaja, bisbalenca d'origen, i a Francesca Casaponsa Suñol, bisbalenca d'adopció, i dóna el seu nom a una de les seves places i al Centre d'Atenció Primària de la Bisbal, respectivament.

MBC