Actualitzacions

Jordi Perelló i Gilberga

Una actualització única, la que ens ha tramès la doctora Catherine Perelló Scherdel, logopeda i psicòloga que diu "He sentit dir moltes vegades que és una llàstima que el meu pare, el Dr. Perelló, hagués publicat l'article "Teoria muco-ondulatòria de les cordes vocals", el 1962, exclusivament en llengua francesa. Tenint en compte que es tracta d'una teoria molt trencadora per l'època, veritablement, és una mancança que la comunitat internacional de llengua anglesa no hi pugui accedir. He pensat, doncs, que era indispensable traduir-la a l'anglès, perquè els estudiosos de la història de la foniatria coneguin les variables que el van portar a intuir el funcionament de les cordes vocals.

Antoni Anglada i Torras

Un cop més, l'aportació de les famílies posa rostre a algunes figures mèdiques que quan es publica el text biogràfic no es poden il·lustrar. Avui, gràcies a l'aportació de la nissaga d'odontòlegs Anglada, la família Anglada Cantarell, podem incorporar la imatge d'aquest pioner de l'Odontologia que va viure a cavall del segle XIX i XX: Antoni Anglada i Torras

Josep Queraltó i Jorba

Més que una actualització, el que s'ha fet és la revisió i ampliació del text biogràfic inicial d'aquest cirurgià militar de Sant Martí Sarroca, metge reial de Carles III i catedràtic del 'Real Colegio de San Carlos' de Madrid alhora que hem aprofitat per ampliar la bibliografia i l'obra pròpia a més d'incorporar l'hemeroteca.

Oleguer Miró i Borràs

Tot i que es tracta d'una biografia recentment incorporada, gràcies a la feina que fan els companys de l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut 'Siméó Selga i Ubach' del COMB, disposem d'algunes fotografies que inicialment no teníem, joies com aquesta escena d'una sessió quirúrgica que el doctor Oleguer Miró i Borras duu a terme a Manresa c. 1911, una imatge que ens il·lustra una important faceta d'aquest metge de gran prestigi a la Manresa de finals del XIX i principis del XX, activista cultural, publicista i defensor de la llengua i cultura catalanes.

Ramon Vinyes i Triadó

Una altra aportació familiar després de conèixer la publicació de la biografia de l'avi Ramon Vinyes i Triadó dins la Galeria de Metges Catalans. Així, podem conèixer una mica millor aquest metge rural de la vila d'Anglès, comarca de la Selva. Un metge valorat com a metge i com a prohom de gran cultura, molt interessat per la història, la geografia i el patrimoni arqueològic local.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.