Biografia

Fill del metge republicà, Marià Torres i Castellà, al cap de dos anys, se’n va de Mont-roig per viure a Lleida amb tota la família. Després, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona i es llicencia el 1902. S’interessa per la Metapsicologia i, anys després, presenta una ponència sobre la immortalitat al Congrés Internacional de Metapsicologia que es celebra a Lieja el 1922.

L’amistat amb Francesc Layret, l’engresca a col·laborar activament a les publicacions L'Opinió i La Humanitat. Amb Alfred Perenya, Lluís Companys, Pere Mias, Marcel·lí Armengol i Josep Maria Espanya, funden l'Associació Escolar Republicana, que més tard es transforma en l Joventut Republicana de Lleida. Presideix aquesta institució del 1908 al 1913. El 1917, ingressa al Partit Republicà Català. Polític actiu, és regidor de l’Ajuntament de Lleida des del 1905 i alcalde, del 1917-1920. Aprofita el càrrec per dur a terme una important reforma municipal que comporta la posta en marxa de serveis municipals com l’escorxador, el mercat, la casa de socors, una escola jardí o l’Escola d’Arts i Oficis. Com alcalde, també, promou la construcció d’un nou mur de contenció al Segre.

Durant la dictadura de Primo de Rivera es dedica a l'activitat mèdica i publica els seus treballs sobre educació sexual i el tractament de la sífilis. Esdevé director de la revista Informació Mèdica de Lleida alhora que col·labora en el Diccionari de Medicina que està elaborant el doctor Manuel Corachan.

Proclamada la Segona República Espanyola, Torres i Barberà és elegit diputat a les Corts constituents com a membre d'Esquerra Republicana de Catalunya (1931). Defensor de l'Estatut de Núria, esdevé membre del Parlament de Catalunya per Lleida l’any 1932.

El seu fill Màrius Torres Pereña és, també, metge internista, cronista cultural de Lleida i poeta líric de fama reconeguda, mort prematurament.

Tot i que no participa directament en política duran la Guerra Civil i viure a Lleida, atès el seu compromís polític fa que s’hagi d’exiliar a França. S’està a Montpeller, on col·labora a El Poble Català de París i als Quaderns de l'exili de Perpinyà. El 1945, es converteix en assessor del president Irla. Torna a Barcelona l’any 1953, on mor dos anys més tard.

MBC