Actualitzacions

José Miguel i Martínez

Des d'ara, l'espai iconogràfic del doctor José Miguel-Martínez -primer anestesista de l'Estat, de qui no teníem gaires imatges- compta amb unes fotografies inèdites de l'any 1953 en què, el maig, participa I Congrés de la Societat de Cirurgia del Mediterrani Llatí que se celebra a Barcelona, esdeveniment en què aquesta Societat l'imposa la seva insígnia. Al setembre, participa en la I Reunió Nacional d'Anestèsia -en el marc del III Congrés Nacional de Cirurgia- que té lloc a Granada. Tenim, també, dues noves caricatures. En una, se'l dibuixa molt jove, com a membre de l'Estudiantina de la Facultat de Medicina de Barcelona cap a l'any 1925. En l'altra, Miguel "condueix" l'OMO, l'aparell anestèsic que ell mateix idea i fabrica a Barcelona del 1952. Tot, gràcies a la contribució d'un altre anestesista, patró del Museu d'Història de la Medicina de Catalunya i col·laborador nostre: el doctor Carles Hervàs i Puyal.

Dionís Montón i Raspall

L'aportació de l'arxiu fotogràfic del Dr. Carles Hervás ha ampliat la col·lecció d'imatges que conté l'espai de Dionís Montón Raspall, format a Anglaterra, esdevé pioner de l'Anestèsia moderna a Catalunya. Es tracta d'una interessant conversa entre especialistes durant el I Congrés de la Societat de Cirurgia del Mediterrani Llatí que té lloc a Barcelona el maig del 1953. D'esquerra a dreta: els cirurgians Antoni Llauradó Tomàs i Joan Puig-Sureda, el doctor Raspall i un dels fills metges del doctor Llauradó. Barcelona, maig 1953. Es pot ampliar informació a les pàgines d'aquests emblemàtics cirurgians del segle XX.

Josep Sarró i Condeminas

Gràcies a l’aportació iconogràfica del cirurgià Manuel Sarró i Palau, podem conèixer millor com era el doctor Josep Sarró i Condeminas, el dermatòleg que introdueix el tractament amb ''Neo-salvarsan'' en els malalts de sífilis a Catalunya. Les imatges que s'ens han cedit digitalment ens el mostren encara adolescent, amb vestit típic de tarragoní o de militar. També, del jove que es llicencia el 1922 i en els seus primers anys d’exercici dermatològic a la seva consulta privada, passant hores al despatx o al laboratori per ampliar coneixements i donar el millor tractament als seus pacients. A més, però, l’arxiu familiar conserva els dibuixos i caricatures dels artistes coetanis del pare, probablement, potser, pacients seus. Una d’aquestes làmines ens mostra el doctor Sarró Condeminas fent un rentat urològic a un malalt sifilític mentre que en una, el metge no té mà dreta perquè l’autor la converteix en una xeringa o en unes pinces! Depèn del cas...

Josep Fontbona i Ventosa

El contacte amb l’historiador i crític d’art Francesc Fontbona, que ja ens havia cedit unes imatges inèdites del catedràtic Josep Maria Bartrina, com a estudiant d’art, ens permet mostrar unes fotografies familiars del seu oncle Josep Fontbona i Ventosa, un excel·lent clínic de la Barcelona de la primera meitat del segle XX i president del Col·legi de Metges de Barcelona entre 1931 i 1933 que, per la seva notable labor al capdavant de la institució, és nomenat president honorífic en deixar el seu mandat, moment que gràcies a aquesta aportació familiar també passa a formar part de l’espai biogràfic de Josep Fontbona. També, una fotografia de 1957 de “La flor del mal”, una obra de l’època blava de Picasso que el pintor regala al metge català per guarir-lo d’una malaltia venèria acabat de tornar de París.

Alexandre Frias i Roig

L'Ajuntament de Reus ha declarat el 2017, Any Doctor Alexandre Frias per recordardar l'insigne pediatre reusenc i la seva remarcable obra per la infància. En el marc dels diferents actes que se celebren a ''Reus, capital de la cultura catalana", doncs, volem destacar l'Exposició ''Alexandre Frias i Roig (1878-1963): El metge dels infants'', inaugurada el passat 10 de març i que serà oberta al públic fins al 22 d'abril al Museu de Reus. Alexandre Frias és un precursor de la pediatria, responsable de la disminució de la mortalitat infantil a la ciutat, fundador de l’Institut de Puericultura de Reus i un dels homes de ciència més importants que va donar Catalunya al segle XX. La Galeria s'ha sumat en aquests actes, no sols ampliant l'hemeroteca sinó incorporant noves fotografies i enllaços relacionats.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.