Actualitzacions

Francesc Dalmau i Norat

Una vida d’èpica - Francesc Dalmau: el doctor de Palamós, un vídeo editat en dues parts per Ràdio Palamós amb la col·laboració de l’historiador tarragoní Francesc Marco Palau, autor del llibre ‘’Francesc Dalmau. De Normandia a Palamós”, publicat per la Fundació Josep Irla el 2015. Aquests vídeos ens mostren el doctor Francesc Dalmau Norat, un metge empordanès amb una història d’èpica vinculada a la Segona Guerra Mundial i al catalanisme del segle XX, un personatge singular, valent i lluitardor que val la pena descobrir gràcies a unes imatges inèdites i de la seva pròpia veu. Agraïm la tramesa al nostre col·laborador Francesc Marco.

Alfons Trias i Maxencs

No hi ha un sense dos i una aportació, en genera una altra. Així ha estat en comunicar la inclusió d’unes fotografies inèdites a l’espai biogràfic del Dr. Alfons Trias i Maxencs a la seva família. La seva néta, Paloma Trias, ens ha enviat dues fotografies: una de 1916, on el jove estudiant fa una classe pràctica a l’Acadèmia i Laboratori de Ciències Mèdiques de Catalunya. L’altra del 1918 correspon a un grup d’estudiants i professors que han participat al II Congrés Universitari Català. Sens dubte, una instantània històrica que desconeixíem del futur pediatre, estudiant brillant i compromès amb la professió, la llengua i el país.

Wifredo Coroleu i Borràs

La família Coroleu Lletget ens ha cedit digitalment diverses imatges que il·lustren la seva intensa vida acadèmica i, també, la pau familiar de l'avi. Destaquem les fotografies de l'expedició mèdica a Alemanya que emprenen un nombrós grup de metges i farmacèutics espanyols l'agost de 1925. Amb ells, un grup d'il·lustres metges catalans que viatgen per lliurar els seus treballs de recerca: el descobridor de la vacuna del còlera Jaume Ferran, el cirurgià Manuel Corachán, el president de l'Acadèmia Frederic Corominas, el dirigent de Metges de Catalunya Josep Moll Gimferrer i, entre d'altres, el doctor Turull. Una sèrie d'imatges que il·lustren una època daurada de la nostra Medicina.

Alfons Trias i Maxencs

Les fotografies del metge, dirigent del Sindicat de Metges de Catalunya i, també, artista Alfons Trias i Maxencs són escasses i de quan era molt jove. Ara, gràcies a l'Arxiu B. Xifré Morros, podem mostrar un doctor Trias Maxencs gairebé desconegut que ens el mostra alt, robust, afable i distès entre els membres d'Art Vivent durant l'acte d'homenatge que el grup dedica a l'artista i marxant d'art B Xifré Morrós.

Domènec Martí i Julià

Sumant-nos a la celebració de l'acte d'homenatge del COMB al Dr. Domènec Martí i Julià (1861-1917), commemorant el centenari de la mort d'aquest notable psiquiatre, impulsor de l'assistència pública dels malalts mentals al costat del president de la Mancomunitat Enric Prat de la Riba, polític i ideòleg catalanista d'esquerres, hem actualitzat l'espai que ja fa temps se li va dedicar dins la Galeria de Metges Catalans amb un recull hemerogràfic i alguna nova imatge amb l'objectiu de donar a conèixer una mica més la seva figura i la importància de la seva obra anys a venir.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.