Actualitzacions

Jordi Perelló i Gilberga

És el moment d’anunciar que la Junta de Govern del CoMB ha acordat declarar 2018 Any Dr. Jordi Perelló quan es compleixen els cent anys del naixement d’aquest destacat otorinolaringòleg. Reconegut com l’introductor de la Foniatria a Espanya, s’homenatjarà també l’Escola d’Otorinolaringologia catalana com s’ha fet enguany amb la Dermatologia en celebrar l’Any 2017 Dr. Joaquim Piñol. Com que les pàgines de Jordi Perelló són de les primeres incloses a la Galeria, l’actualització dels diferents apartats ha estat d'obligat compliment i, especialment, de l’hemeroteca inexistent llavors i la iconografia. L’aportació feta pel seu fill i metge d'ORL, ara, il·lustra fidelment la personalitat i les diverses facetes de Jordi Perelló i Gilberga.

Joan Giné i Partagàs

A punt d'acabar l'any, ens ha semblat un bon moment per recuperar i actualitzar les pàgines dedicades a figura clau de l'avenç de la Medicina catalana moderna i científica, el catedràtic i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona Joan Giné i Partagàs, una de les primeres que es van publicar en aquesta Galeria. Ara, hem actualitzat alguna dada però, sobretot, hem construït l'hemeroteca que a l'inici no existia i, també, hem completat la bibliografia i les obres publicades. A més, hem afegit algunes fotografies i dibuixos que ens mostren un professor Giné i Partagàs molt jove, com en aquesta magnífica caricatura de Cilla que es publica a ''El doctor Sangredo'' l'any 1883.

Candi Agustí i Trilla

Fa unes setmanes, publicàvem la biografia d’aquest metge i mecenes olotí d’adopció de qui reproduíem algunes imatges. El seguiment que després en fem, però, ens ha posat en contacte amb la néta del doctor Candi Agustí i Trilla i filla del també metge Josep Maria Agustí Masó. Agraïm a la senyora Maria Gràcia Agustí Pelegrí la cessió digital de gairebé una vintena d’imatges que il·lustren més fidelment i ens apropen més a aquest metge odontòleg, escriptor i polític amb una intensa activitat a l'Ajuntament d'Olot per millorar les condicions de vida dels olotins.

Ricard Botey i Ducoing

La localització d’aquest anunci de la Clínica del Dr. R. Botey quan es preparava la Nadala del CoMB de l’any passat ''Clíniques a Barcelona'', ens ha donat l’oportunitat de completar la biografia del gran otorinolaringòleg de la Barcelona de finals del XIX i principis del XX: el doctor Ricard Botey i Ducoing. Hem afegit alguns detalls, hem ampliat l’hemeroteca i incorporat nous enllaços externs que per raons alienes a nosaltres s’havien trencat.

Pelai Vilar i Canales

La consulta del dossier sobre els "Metges catalans exiliats a Mèxic, obra realitzada i conclusions d’estudi", que publica el metge i historiador Antoni Puche Manaut a la revista "Dovella", ens ha regalat la troballa d’una fotografia que ens mostra l’autor amb dos metges catalans exiliats després de la Guerra Civil. Són els doctors Albert Folch Pi i Pelai Vilar Canales, que ja fa molt de temps que hi té unes pàgines biogràfiques dedicades des de fa bastant de temps per com a reconeixement a la seva notable tasca com a otorinolaringòleg català que es converteix en un dels especialistes més prestigiosos del país mexicà.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.