Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del catedràtic d’Obstetrícia i Ginecologia Víctor Cònill Montobbio, es llicencia en Medicina per la Universitat de Barcelona amb premi extraordinari el 1944. Víctor Cònill Serra es forma com especialista en Tocoginecologia a l’Hospital Clínic amb el catedràtic Pere Nubiola. Professor adjunt el 1947, dos anys després, fa el doctorat a Madrid i diverses estades a l’estranger entre els anys 1950 i 1955, entre elles, a la Universitat de Kiel amb el professor E. Philipp, a Bolònia amb el professor Bacialli i a Estocolm al Karolinska Sjukhuet.

El 1957, és nomenat professor encarregat del curs d’Obstetrícia i Ginecologia de la Facultat de Medicina de Barcelona, càrrec que simultanieja amb la direcció del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia de la Residencia Francisco Franco de Barcelona fins al 1960, que guanya les oposicions a catedràtic d’aquesta assignatura de la Universitat de Salamanca. El 1962, torna a Barcelona perquè, en substitució d'Albert Ponjoan Sabater que s'acaba de jubilar, se’l nomena cap del Departament d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital de Sant Pau, càrrec que exerceix fins al 1970 quan, per concurs de trasllat, guanya la càtedra de la Universitat de Barcelona, on té de col·laboradora, entre d’altres, Ignàsia Salvans. A l’Hospital de Sant Pau, Víctor Cònill Serra crea una Unitat de Perinatologia, pionera a Espanya en aquesta matèria en tant que incorpora els mètodes diagnòstics més moderns per a l’ estudi i control dels fetus durant l’embaràs i el part. De 1967 a 1970, és professor extraordinari de la Universitat de Navarra.

El professor Cònill Serra és un gran cirurgià que domina tant la via abdominal com la vaginal, motiu pel qual el departament que dirigeix es converteix en un centre de referència per als ginecòlegs que volen aprofundir en el coneixement de la cirurgia per vía vaginal. Assistent a nombrosos cursos i congressos tant nacionals com internacionals, entre les seves aportacions, destaca la publicació del Tratado de Ginecología, escrit amb col·laboració amb el seu pare i una obra que ha contribuït eficaçment a la formació dels ginecòlegs espanyols. Són remarcables, igualment, les nombroses tesis doctorals que dirigeix. A principis de la dècada dels 1970, esdevé vicedegà de la Facultat de Medicina. L’any 1976, presenta sense èxit la seva candidatura com a president a les eleccions al Col·legi de Metges de Barcelona encapçalant el grup “Unió professional i acció social”.

El 1980, la Reial Acadèmia de Medicina de Cataluña elegeix Víctor Cònill Serra acadèmic numerari. El seu discurs d’ingrés, que llegeix el 1982, es titula Notas para la Filosofia de la Historia de la Obstetricia y la Ginecología. El 1993, la Federació Internacional de Ginecologia i Obstetrícia li concedeix el premi FIGO «in recognition of a lifetime contribution towards the improvements of women''s health», en ocasió del 40è aniversari de la seva fundació. Aquest premi s’atorga per tota una vida de treball en l’especialitat d’Obstetrícia i Ginecologia i es el guardó més destacat que concedeix aquesta entitat.

Víctor Cònill Serra és, també, membre del Consell Asssessor de l’Institut Borja de Bioètica, fundat i dirigit per Francesc Abel, la tesi doctoral del qual va dirigir.

MBC