Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Actualitzacions

Francesc Xavier Farrerons i Co

Es recupera la figura de la pintora Rosario de Velasco Belausteguigoitia casada en plena Guerra Civil amb l’al·lergòleg Francesc Xavier Farrerons Co. En una exposició temporal al Museu Thyssen de Madrid es pot veure una mostra dels seus quadres pintats en la majoria durant els anys trenta. Entre els quals hi ha aquest retrat del germà de l’artista el metge tisiòleg madrileny Luís de Velasco pintat al voltant de 1933.

Francesc Jimeno Vidal

El 2022 es va publicar i presentar el llibre dels XXVII Col·loquide Tardor amb el tema “Hospitals de guerra (1936-1939) L’hospital de guerra de Banyoles i el doctor Jimeno”.

Octubre del mateix any Francesc Jimeno Vidal va ser inclòs en el nomenclàtor de la ciutat de Reus. Francisco Jimeno Vidal entra al ‘Hall of Fame’ de l’Hospital Sant Joan de Reus.

Carles Margarit i Creixell

Ampliació de l’hemeroteca del doctor Margarit, cap de l’equip de cirurgians que van fer el primer trasplantament hepàtic d’Espanya a l’Hospital de Bellvitge, un dijous 23 de febrer de 1984. Aquesta fita tan important per la medicina de Catalunya i Espanya va sortir en els diaris i es va fer ressò en els anys següents.

Joaquim Tuixans i Pedragosa

Gràcies a una recerca genealògica familiar s’ha trobat una nova informació sobre Joaquim Tuixans Pedragosa. Aquest metge badaloní que a part d’historiador i arqueòleg, també va fer de filòleg participant en l'elaboració del «Diccionari dels dialectes catalans» des de l'Alt Maestrat i la Plana, dins del projecte del «Diccionari General de Catalunya». El Fons de l’Institut d’Estudis Catalans conserva la relació epistolar que va tenir el Dr. Tuixans amb l’IEC.

A més ens han verificat la data de defunció que no teniem, la qual va ocorre el 12 de desembre de 1939.

Amali Prim Seguí

Nova recerca sobre la vida i obra del metge Amali Prim Seguí que fou també músic i periodista a les terres de Lleida. Obra escrita per Leonci González Munsó, guanyadora del 34è Premi Josep Lladonosa d’Història Local dels Països Catalans. Publicat per la Universitat de Lleida aquest 2024.

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.