Biografia

Net de Lluís Barraquer i Roviralta, considerat el fundador de la Neurologia com especialitat mèdica a Catalunya i fill de Lluís Barraquer i Ferrer, també neuròleg, succeeix el seu pare en la direcció del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Acabada la guerra civil, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona, on rep les classes de Neurologia de Carlos Oliveras de la Riva, a qui sempre recordarà amb molt d'afecte i admiració.

Acabada la carrera, durant un any, treballa a l’Institut Neurològic Municipal amb els doctors Belarmino Rodríguez Arias i Cristóbal Lamotte de Grignon alhora que continua formant-se amb el seu pare a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau . Més endavant, del 1972 al 1977, Barraquer Bordas esdevé director del Servei de Neurologia d’aquest hospital i, ja jubilat, és nomenat director honorari.

Del 1950 al 1967, dirigeix el Dispensari de Neurologia a la càtedra de Patologia General. Primer, amb Joaquim de Nadal. Després, amb el professor Arturo Fernández Cruz. Tot i que no fa estades perllongades fora de Catalunya, Lluís Barraquer considera que els doctors Van Bogaert d’Anvers, Julián de Ajuriaguerra de Ginebra i Denny-Brown de Boston són com els seus mestres “a distància” ja que manté amb ells un estret contacte epistolar durant molts anys. De Ajuriaguera és el director de la seva tesi doctoral sobre apràxia constructiva que llegeix a la Universitat de Navarra el 1966.

Barraquer Bordas inicia la seva carrera docent a la Universitat de Navarra de la que va és nomenat professor extraordinari de Neurologia el 1967 i, també, de Neuropsicologia el 1987. Quan es crea la Universitat Autònoma de Barcelona, l’any 1968, reb l’encàrrec de dirigir un programa d’ensenyament “longitudinal” de la Neurologia, passant des de la Fisiologia a la Patologia Mèdica i per la Patologia General, un mètode de coordinació de tots els ensenyaments de la Neurologia al llarg de la carrera i que es manté durant bastants anys amb uns resultats docents força estimables. Primer, és nomenat primer professor agregat i, després, catedràtic honorari de Neurologia.

El doctor Barraquer té una producció científica extensa i valuosa. La seva obra cabdal és la Neurologia Fundamental, de la qual apareixen tres edicions els anys 1963, 1968, i 1976. És una obra original i única pel seu plantejament en tractar d’aportar las bases neurofisiològiques i fisiopatològiques de la clínica neurològica. El 1981 és cofundador de la Societat Catalana de Neuropsicologia i n’esdevé el primer president i un dels seus membres mes actius. Aquesta es una de les branques de la Neurologia i de la Psicologia a la que hi dedica molts esforços i en fa nombroses aportacions en forma de publicacions i comunicacions orals. La seva obra té un caràcter enciclopèdic carregat d'una erudició portentosa que el converteix en un arxiu ambulant de la Neurologia. En una època prèvia a l’informàtica, era la persona a consultar si es volia iniciar una recerca sobre qualsevol tema neurològic.

Lluís Barraquer Bordas rep nombroses distincions i ocupa diversos càrrecs. De la Sociedad Española de Neurologia és el secretari de la Reunió Inaugural celebrada a Barcelona el 1949, president i president d’honor. De la Societat Catalana de Neurologia, president i membre d’honor. Doctor honoris causa per la Universitat Rovira i Virgili, acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i president de la Societat Catalana de Neuropsicologia. A més, un any abans de morir, rep el Premi Jordi Gol i Gurina i és distingit amb la Creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat de Catalunya.

JMGV