Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill de Josep Gil Pascual i Àngela Vernet Barceló, una família pagesa benestant, estudia el batxillerat a l’Institut General i Tècnic de Tarragona on obté el títol el 1908. Seguidament, comença la carrera de Medicina a la Universitat Barcelona on es llicencia el 1915. Ja d’estudiant, Salvador Gil Vernet expressa un gran interès per l’Anatomia i guanya l’oposició de preparador anatòmic a la càtedra d’Anatomia que dirigeix el professor Alexandre Planellas. El 1919, és nomenat auxiliar de l’altra càtedra d’Anatomia, que ostenta Emili Sacanella que, al mateix temps, és el cap de la Clínica d’Urologia de l’Hospital Clínic. Encara estudiant, Salvador Gil Vernet s’està a l’Hospital de la Santa Creu com a assistent de Joaquim Mestre amb qui definitivament s’interessa per la Urologia. Un cop llicenciat, continua formant-se com a uròleg a la clínica privada de Gabriel Estapé.

L’any 1925, Salvador Gil-Vernet es doctora a la Universitat Central de Madrid amb la tesi Contribución al estudio de la anestesia local. L’any següent, guanya l’oposició per a la càtedra d’Anatomia de la Universitat de Salamanca. Però, al cap de poc temps, demana l’excedència per tornar a Barcelona fins que, dos anys després i per concurs de trasllat, obté la càtedra d’Anatomia de Barcelona, vacant per la mort del professor Manuel Serés. Poc després, aquest mateix any 1928, Salvador Gil-Vernet és designat cap de la Clínica d’Urologia de l’Hospital Clínic. Paral·lelament, durant l’any 1926, juntament amb Francesc Salamero, és codirector i operador a la Clínica Quirúrgica de Nostra Senyora del Claustre de Tarragona, ubicada en una torre de la Baixada del Miracle.

En començar la Guerra Civil, Salvador Gil-Vernet s’exilia a França perquè és un dels catedràtics universitaris que -d’acord amb el decret que signa Manuel Azaña el 18 de juliol del 1936- és depurat i cessat per les seves idees conservadores. Mentre dura el conflicte bèl·lic, treballa a diferents clíniques de Tolosa de Llenguadoc fins que, acabada la Guerra, retorna a Barcelona i recupera la seva càtedra.

Acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona des del 1948 on ingressa amb el discurs Divertículos vesicales, que li respon Pere Nubiola, l'any 1953, Salvador Gil-Vernet crea i és el director l’Escola Professional d’Urologia de la Facultat de Medicina de Barcelona. Ell és, segurament, l’uròleg català amb més projecció científica i amb més reconeixement internacional. És membre d’honor de les principals societats nacionals i internacional de l'especialitat. Presideix la Societat Internacional d’Urologia des del 1967 al 1973 i és nomenat president d’honor de l’Associació Espanyola d’Urologia alnhora que és membre fundador de la Societat Catalana d’Urologia, ocupant una vocalia de la junta que presideix Narcís Serrallach el 1931. A més, Salvador Gil-Vernet és objecte de diversos homenatges i distingit amb premis com els del 1925 de la l’Antoine Portal de l’Académie National de Medicine francesa i del Pere Virgili de Cirurgia. També, el 1953, el govern espanyol li concedeix les Medalles del Mèrit Sanitari i la d’Alfons X El Sabi. Després, l'any 1963, Salvador Gil-Vernet és nomenat professor honorari de la Universitat de Madrid. Pocs mesos després i a la vegada que a Agustí Pedro Pons, se'l designa ‘doctor honoris causa’ per la Universitat de Tolosa de Llenguadoc. El 1967, l’Ajuntament de Vandellós nomena fills predilectes del poble als metges Gil Vernet, els germans Salvador i Emili i a Josep Maria, uròleg de la segona generació, alhora que col·loca una placa commemorativa a la casa on van néixer. Anys després, el poble dóna bateja una antiga via amb el nom de “Plaça dels Doctors Gil Vernet”. Finalment, el 1986, la Generalitat de Catalunya distingeix l'uròleg català Salvador Gil-Vernet amb el Premi Narcís Monturiol.

De l'obra escrita de Salvador Gil-Vernet, cal destacar la Patologia Urogenital, escrita en varis volums durant més d’una dècada I que es converteix en un dels textos d’Urologia més importants en llengua castellana. La contribució de Salvador Gil-Vernet a la Urologia és molt notable i, especialment, en el coneixement de la pròstata, la innervació abdomino-pelviana i les tècniques pel tractament dels tumors de pròstata i bufeta. Al Servei d'Urologia de l’Hospital Clinic, al costat del professor Salvador Gil-Vernet, s'han format la majoria d’uròlegs del nostre país.

Vidu de Mercè Vila Sanromà des del 1953, Salvador Gil-Vernet té dos fills i tots dos són uròlegs com el pare. El gran -que mor prematurament als quaranta-tres anys- Salvador Gil-Vernet Vila (Barcelona, 1922 - 27/01/1965) dóna pas al seu fill, el nefròleg Salvador Gil-Vernet Cebrian. També el seu fill Josep Maria Gil-Vernet Vila aporta una tercera generació a la nissaga Gil-Vernet amb dos fills uròlegs: Alfred i Josep Maria Gil-Vernet Sedó. Nissaga continuada per la descendència del germà gran Emili Gil Vernet.

MBC