Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de farmacèutic Marià Miserachs i d'Antònia Rigalt, estudia el batxiller als Escolapis de Casp de Barcelona per, seguidament, ingressar a les Facultats de Medicina i Farmàcia de la Universitat de Barcelona per fer ambdues carreres simultàniament i llicenciant-se el 1930 amb premi extraordinari. Mentre és estudiant, Manuel Miserachs és alumne intern pensionat a la Clínica Quirúrgica del Prof. Bartrina a l’Hospital Clínic de Barcelona i becat durant tota la carrera per la Fundació Pere Esquerdo. Ja llicenciat, és metge de l’Institut d’Assistència Mèdica Municipal alhora que comença la seva especialització en l’Hematologia i l’Hemoteràpia. El 1932, obté el títol d’especialista en Anàlisis Clíniques a l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau fent un any de metge auxiliar i, després, d’ajudant del Servei de Transfusió.

Membre destacat de la Creu Roja Espanyola, organitza amb Manuel Corachan el primer Servei de Donants a l'Escola d'Infermeres de la Generalitat. Durant la Guerra Civil, espanyola forma part de l'equip de Frederic Duran Jordà al Servei de Transfusió de l'Hospital General de Catalunya. Acabada la Guerra, depurat sense sanció, es reincorpora a l’Hospital de Sant Pau on continua fins al 1946, data en la que Manuel Miserachs Rigalt guanya per oposició la plaça de director del Laboratori de l'Hospital Municipal d'Infecciosos. Anys després, el 1962, és fundador i primer director del Banc de Sang de Barcelona, càrrec que ocupa durant disset anys amb dedicació i desinterès.

A banda de la seva dedicació a l'activitat professional, la seva afició primordial és la música. No es perd cap concert ni cap òpera llevat que una urgència hematològica el reclami sigui l’hora que sigui.

Assistent a nombrosos congressos nacional i internacionals, és autor de més d'un centenar de publicacions sobre hematologia i acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya des del 1948, Miserachs Rigalt presideix l'Associació Catalana d'Hematologia i Hemoteràpia. És, també, vicepresident de l'Associació de Donants Altruistes de la Creu Roja Espanyola (ADASCRE), institució creada el 1970, en representació de la qual manté intensos contactes a nivell internacional duent a terme una labor que, l’any següent, fa que se'l distingeixi amb les Medalles de Plata i Or de la Creu Roja Espanyola. Un dels seus tres fills, Xavier Miserachs Ribalta (1937-1998), estudia Medicina però abandona la carrera i esdevé un reconegut fotògraf. Tot i així, la nissaga mèdica continua amb dos néts, l’internista Ignasi Carrasco Miserachs i la pediatra Mar Miserachs Barba.

El doctor Manuel Miserachs Rigalt mor sobtadament durant un xerrada sobre la donació de sang que dóna en un acte de la Creu Roja a Manresa.

MBC