Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

De mare gaditana, neix a Cadis perquè el pare, tot i ser de la vila bagenca de Navarcles, és primer maquinista de la Companyia Transatlàntica, motiu que l’obliga a viatjar molt. De fet, el 1899, mor febre groga mentre navega en un vaixell que navega de tornada des de Puerto Rico a La Corunya quan només té 45 anys. La família es trasllada a Barcelona on Jaume Padrós de Gaona fa el batxillerat a l’Institut fins que l’acaba el 1900. Comença a estudiar la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1907, un any després d’inaugurar-se l’Hospital Clínic i la nova Facultat on és company de carrera de Jaume Aiguader, metge i alcalde de Barcelona en els anys de la República, i Ramon San Ricart, gran ortopedista.

Deixeble de Josep Antoni Barraquer Roviralta a l’Hospital de Santa Creu amb qui es forma com oftalmòleg, Jaume Padrós i de Gaona es doctora a Madrid. Pocs anys desprès d’acabada la carrera, viatja a Amèrica del Sud amb la intenció de progressar professionalment i econòmicament. Ingressa com a soci a la Societat Hispano Americana d’Oftalmologia. De fet, entre 1914 i 1920, Padrós diverses estades a Amèrica durant les que exerceix a l’Uruguai -Montevideo i Rivera-, al Brasil –als Departaments de Livramento i Curitiba i a l’Argentina, a Buenos Aires.

De tornada reobre la seva consulta de metge i oculista al número 31 del carrer Ausiàs March cantonada amb carrer Girona de Barcelona, carrer on s’instal·la al número 13 uns anys després. Els caps de setmana, Padrós de Gaona es desplaça a Manresa per atendre els nombrosos pacients que té a la comarca del Bages durant anys i els passa visita a l’Hotel Sant Domènec. A més, a la capital bagenca, participa a la vida cultural i social forma d’entitats com de l’Associació Obrera de les Arts del Llibre de Manresa on és vocal de Junta.

A aquesta època, pertanyen la majoria d’articles i conferències de Jaume Padrós de Gaona, publicades tant en castellà i català en diferents revistes i periòdics de caràcter eminentment divulgatiu. És, també, un dels participants al 6è Congres de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, que presideix August Pi Sunyer, i intervé amb la ponència Immunitat local ocular.

És l’iniciador d’una notable nissaga mèdica, que inclou tres fills, cinc néts i un besnét metges.

MBC