Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del cirurgià Manuel Riba i Bassols, rep l’ensenyament primari i cursa el batxillerat a Sabadell per fer la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona del 1881 al 1900 malgrat que no es pot llicenciar fins al 1904. Quan acaba, treballa com a metge intern al costat de Salvador Cardenal a l’Hospital del Sagrat Cor de Barcelona fins al 1906, moment en què Joaquim Riba de Sanz guanya per oposició una plaça al Cos Mèdic Municipal. Ja des del 1905, però, Riba de Sanz és contractat com a cirurgià d’ossos a l’Asil Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona d’on, l’any 1920 desprès de quinze anys de dedicació, el fan director, càrrec que ostenta fins a la seva jubilació el 1942.

L’any 1908, s’ha de traslladar a Suïssa per tractar-se una afecció a la gola i aprofita l’estada per conèixer l’Institut Ortopèdic Schulhess de Zurich, contacte que fa créixer la seva vocació per l’Ortopèdia. El 1910, inicia un viatge d’estudis amb Ramon San Ricart, company de l’Hospital de San Joan de Deu, i junts visiten els centres més destacats d’aquesta especialitat de Berna, Munich i Heidelberg, entre d’altres ciutats.

Com a director de Sant Joan de Déu ha de lluitar de valent per convèncer la Comunitat que regeix la institució que ha d’abandonar la idea que el centre es només un asil per atendre nens raquítics i als infants afectats amb osteopaties provinents de famílies humils i incorporar les tècniques ortopèdiques i de recuperació més modernes. Riba aconsegueix que s’introdueixin millores a l’edifici de la Diagonal i que es construeixin, gràcies a generoses deixes, el Sanatori Marítim de Calafell i el Sanatori de Manresa, de manera que aquesta Ordre Hospitalària es converteix en un instrument de gran importància en el camp de l’Ortopèdia pediàtrica.

El 1931, Joaquim Riba és un dels fundadors de la Societat Catalana de Cirurgia Ortopèdica i Traumatològica i n’esdevé el seu primer president, San Ricart és vicepresident i secretari, Lluís Ribó Rius, primer ajudant de Riba a l’Hospital de Sant Joan de Déu. Riba és un home profundament catòlic -que segons Ribó- fa de la Cirurgia una escola de perfecció moral allunyada de tot lucre desmesurat. Tot i tenir una clientela molt distingida, Riba de Sanz perdona la factura als pacients amb pocs recursos.

Ex president de la Germandat de Sant Cosme i San Damià, distingit amb l’Encomana i Placa de l’Ordre Civil de Sanitat i membre de la Societat Internacional de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia, durant el VI Congrés Internacional de Cirurgia Ortopèdica que se celebra a Berna el 1954, es recorda Joaquim Riba de Sanz com un traumatòleg sempre a l’avantguarda de l’especialitat.

AFS