Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Com el seu germà Miquel dels Sants, Joaquim Salarich Torrents neix al si d’una família d’àmplia tradició mèdica i inquietuds literàries: el pare és Josep Salarich Giménez, metge de l’hospital de la Santa Creu de Vic i un dels fundadors de l’Esbart de Vic (1867). L’avi Joaquim Salarich Verdaguer, també metge, es troba a la Galeria de Vigatans Il·lustres de l’ajuntament en haver estat el primer cronista de la ciutat de Vic.

Joaquim Salarich i Torrents fa els primers estudis a Vic, s’examina de batxillerat a Girona per fer medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencia el 1918. Es doctora amb una tesi sobre Las fiebres tifoideas el 1961. La seva formació s’inicia col·laborant amb el catedràtic de cirurgia Ramon Torres Casanovas a l’Hospital Clínic, i segueix a l’Hospital de Sant Pau amb Joan Puig-Sureda. Durant la dècada dels anys vint pertany a l’equip de direcció de la revista Ars Mèdica, de la qual és un dels fundadors.

Passa la Guerra Civil al bàndol nacional, ascendint a capità metge el març de 1938. Treballa als hospitals militars de Villarobledo, Pamplona i Cestona. Quan s’instal·la a Barcelona, esdevé cap de cirurgia de l’Hospital Militar amb grau de comandant.

Exerceix de cirurgià a l’Hospital Militar, a l’Hospital d’Infecciosos (ara Hospital del Mar) i a l’Hospital de la Santa Creu de Vic, i té una intensa activitat quirúrgica en la medicina privada, ja que te la fama de cirurgià expert, especialment en el terreny de la cirurgia digestiva.

Ingressa a la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona amb el discurs 'La perforación intestinal. Nuestra experiència en 71 enfermos operados', respost pel doctor Lorenzo Garcia-Tornel (1954). A l’acadèmia ocupa els càrrecs de bibliotecari (1963-1978) i vicepresident (1974-1975). Joaquim Salarich pronuncia el discurs inaugural del curs 1974 amb el tema 'Evocación histórica de la Anestesiologia'.

Secretari de la Societat Catalana de Cirurgia, participa al Sisè Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana, celebrat a Barcelona l’any 1930 amb la ponència "Una observació d’osteomielitis aguda del pubis" i, també, al 1r primer Congrés Internacional d’Història de la Medicina Catalana (1970). Membre de diferents entitats amb actuacions destacades com a La Mutual Mèdica de Catalunya i Balears, president del 1956 al 1976. Autor de diverses publicacions, col·labora a La medicina Catalana, Annals dels Hospitals Comarcals, Publicaciones del Hospital de infecciosos i Annales de Medicina y Cirugía. És un dels fundadors d’Ars Médica.

L’any 1975, Joaquin Salarich i Torrents és distingit amb el premi Virgili que atorga la Societat Catalana de Cirurgia. Posseix, també, la Creu al Mèrit Aeronàutic atorgada en reconeixement als seus mèrits com a metge militar en l'homenatge que li ret l'Exèrcit de l'Aire el 1952.

MYC