Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Cursa la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona i acaba el 1903. Es forma com a cirurgià treballant a l’Hospital de la Santa Creu amb Enric Ribas i Ribas i a l’Hospital del Sagrat Cor, amb Salvador Cardenal. Ben aviat, destaca en el terreny de la cirurgia vascular tot i que excel·leix en tots els tipus de cirurgia. Puig-Sureda és l'introductor de la cirurgia experimental al nostre país i, també, el primer cirurgià que fa una toracoplastia extrapleural a Espanya. Publica nombrosos articles en els que descriu la seva experiència quirúrgica.

El 1911, oposita i guanya la plaça de professor auxiliar de cirurgia a la Facultat de Medicina de Barcelona. L'any 1925, s'inaugura l’Institut Policlinic, també conegut com a Clínica Plató. Aquí hi exerceix Joan Puig-Sureda, junt amb els seus companys Francesc Gallart, Joan Codina, Cinto Reventós i Emili Roviralta, entre altres, tots metges d'un gran prestigi a l'època. El nou políclinic segueix el model de la Clinica Mayo de Rochester, on es practica una medicina moderna en equip.

El 1931 és nomenat professor agregat de la Universitat Autònoma de Barcelona i se li encarrega la direcció d’un servei de cirurgia a l’Hospital Clínic. Durant la guerra civil, se sent amenaçat i passa al bàndol nacional, on treballa com a capità metge. Un cop acabat el conflicte i de retorn a Catalunya, l’any 1942, se li ofereix la direcció del Servei de Cirurgia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, càrrec que ocupa fins a la seva jubilació.

Al llarg de la seva vida, obté nombroses distincions com el Premi Virgili i la Clau de Barcelona, entre d'altres. Mor quasi centenari a Barcelona el 1978.

CHP