Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill de Francesc Forment Pujol i Rosa Soler Quijada, fa els estudis de primària als germans de la doctrina cristiana els “Fosos” de Figueres i, posteriorment, a l’Institut de Batxillerat de Figueres que, en plena Guerra Civil i a causa dels bombardeigs, es trasllada a Vilafant. Derrotada la República, Joan Forment continua fins a obtenir el títol de batxiller sempre amb unes notes excel·lents i essent considerat un alumne amb gran memòria. Seguidament, ingressa a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia l’any 1949 amb matrícules i excel·lents.

Ja metge, Joan Forment inicia el seu periple professional treballant com a anestesista a la Clínica Plató amb el cirurgià Manuel Corachan. Aviat, però, es trasllada a Figueres perquè el pare ha emmalaltit i ha de fer-se càrrec de la família. A Figueres és, doncs, a partir d’ara hi exercirà tota la vida. Es posa a treballar a la Clínica de la Santa Creu, fundada pels metges Ernest Vila juntament amb Antoni Brusés (1898-1972), i exerceix també la pràctica privada a la mateixa ciutat.

Malgrat tot, Joan Forment segueix perfeccionant el coneixement en Anestèsia alhora que, sota la direcció de Garcia Valdecasas, prepara la tesi doctoral que titula Tratamiento de la úlcera gástrica por las sales de tetraetilamoniotítol i la llegeix a la Unviersitat Central de Madrid el 1953. Poc temps després, fa assistències puntuals a l’Hospital de Sant Pau on decideix canviar-se d'especialitat decantant-se per la Medicina Interna i, bàsicament, per la Cardiologia. Obtinguts ambdós títols el 1966, però, no deixa d'assistir a les sessions clíniques setmanals d’aquestes especialitats al mateix hospital. A més, durant anys, segueix uns cursos internacionals d’actualització que s'imparteixen a l’Hospital de la Salpetrière de París.

Membre fundador de la Societat Espanyola d’Anestesiologia i Reanimació, Joan Forment és acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Doctors, membre de les Societats Catalana i Espanyola de Cardiologia així com és membre de l’Agrupació de Ciències Mèdiques de Girona des del 1970, entitat en què ocupa diferents càrrecs. És vocal, vicepresident i, finalment, president durant quatre anys des del 1981 al 1984. El 1995, és nomenat Col·legiat d’Honor del Col·legi de Metges de Girona.

Casat amb Victòria Cots Pujiula des de l’any 1954, Joan Forment Soler té quatre fills, dos són els metges Julieta i Joan Carles Forment Cots.

Home polièdric, culturalment enlairat, apassionat dels clàssics, tenidor d’una gran biblioteca, lector en diversos idiomes, afeccionat al teatre, als escacs i a la fotografia, a més de tenir una parla i una declamació especials, Joan Forment imparteix nombroses conferències a diferents hospitals. Caracteritzat per traspuar una humanitat extraordinària, Joan Forment es guanya en l’apel·latiu de “Doctor en Humanitats” com així es recorda a l’homenatge pòstum que se li reten conjuntament la Reial Acadèmia Europea de Doctors, l’Ajuntament de Figueres i el Col·legi de Metges de Girona. També el setembre del 1996, l’Ajuntament de Figueres vol reconèixer “la tasca mèdica i humana d'aquest metge alt empordanès i li atorga pòstumament la Medalla de Plata de la Ciutat de Figueres.

FXCC