Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fills del farmacèutic Manuel Forest Camino i d'Antònia Cardona Ester, Josep Anton Forest Cardona és farmacèutic com el pare mentre que Eliseu Forest Cardona serà metge. Inicialment, segueix estudis de Lògica al Seminari de Girona durant el curs de 1836 a 1837, de Matemàtiques del 1838 al 1839 i de Física Experimental i Agricultura a l'Escola de la Junta de Comerç de Barcelona en els cursos del 1840 al 1842. Després i a la vegada que, per costejar-se la carrera, treballa a la Farmàcia de Joan Tremolada al carrer de Robadors, passa a estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1849. Ja metge, torna a Sant Feliu de Guíxols i ja s'hi estarà tota la vida. Eliseu Forest estableix la residència i la consulta mèdica a la carretera de Girona cantonada amb el carrer de la Mercè alhora que fa de metge de l'Hospital Municipal a partir de la seva renovació el 1857.

El caràcter i dedicació d'Eliseu Forest fan que no trigui a guanyar-se la confiança de la població santfeliuenca però també la dels metges i dels sanitaris de les comarques gironines. Membre de la Junta de Sanitat local des del 1853 fins al 1883, Eliseu Forest és el responsable d'Higiene Pública Municipal alhora que es fa càrrec de la Beneficència. A més, assumeix altres càrrecs com és el nomenament de jutge municipal el 1873 i, entre 1875 i 1876, la direcció mèdica de la visita de naus. Després per reial ordre del 1877, és nomenat alcalde de Sant Feliu de Guíxols fins al 1879.

Els mesos d'agost i setembre del 1854, quan es produeix una epidèmia de còlera a Sant Feliu de Guíxols, l'Ajuntament el fa responsable municipal de l'organització de l'atenció mèdica dels pacients colèrics, càrrec que ha de tornar a assumir en les epidèmies del 1865 i del 1884, situacions d'emergència en què Eliseu Forest assumeix tenir cura dels malalts desinteressadament.

Eliseu Forest, tot i que no es dedica a la vida acadèmica, escriu dues memòries científiques: una que es titula Existen enfermedades resultantes de las diferentes artes y oficios que el hombre ejerce i que presenta en un examen de llicenciatura el 1845, treball que podria considerar-se pioner en matèria de Medicina del Treball. L'altra també de l'època d'estudiant que tracta sobre l'anestèsia amb èter i cloroform que presenta a l'Acadèmia d'Estudiants de Medicina de Barcelona el set de febrer del 1848, una institució creada tres anys abans.

JMCC