Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de l’empresari barceloní del món de l’espectacle Josep Canals Gordó i de Bonaventura Mayner Enrich, natural de Vilanova i la Geltrú. Ricard, titulat batxiller el 1920, malgrat que a la família no hi ha cap metge, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1927 amb un expedient acadèmic brillant.

Un any després, Ricard Canals guanya per oposició una plaça de metge intern a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona. Inicialment, passa dos anys formant-se en Cirurgia General amb Manuel Corachan fins al 1931, moment en què guanya l’oposició de metge adjunt del Servei de Cirurgia del mateix Hospital de Sant Pau al qual hi estarà vinculat fins a la seva mort. És amic i col·laborador d’Agustí Pedro Pons, de Joan Prim i de Jaume Pi Figueras, el seu cap a Sant Pau.

Col·laborador de Josep Trueta des dels seus inicis, al seu costat i durant la Guerra Civil, Ricard Canals tracta moltes ferides de guerra amb el bandatge de guix oclusiu. Entre ells s’estableix també una relació d’amistat fins al punt Ricard Canals opera la seva esposa d’apendicitis en el seu domicili del número 251 del carrer Mallorca on també hi té la consulta privada. Hi exerceix, igualment, activitat quirúrgica a diferents clíniques de Barcelona com, entre altres, la Blanquerna, la Corachan i la de Sant Josep.

Amic personal, a més de metge, de l’Abat Aureli Escarré des dels anys 50, Ricard Canals també és metge de capçalera i, ocasionalment, cirurgià de la comunitat dels monjos del Monestir de Montserrat. D’aquí que l’assistència mèdica que presta al líder sindicalista obrer cristià Guillem Rovirosa Albet, creador de la Hermandad Obrera de Acción Católica l’octubre de 1946 a Madrid, li comporta alguns problemes amb la policia franquista quan l’activista pateix l'amputació d’una cama després de tenir un accident amb un tramvia madrileny i es trasllada a viure a Montserrat on Ricard Canals li fa també de metge.

El 1935, juntament amb Moisès Broggi i Emili de Balanzo, Ricard Canals és secretari del Congrés de Litiasi Biliar que se celebra a Vallfogona de Riucorb comptant amb una nombrosa assistència de la professió mèdica. L’any següent, participa en el IX Congrés de Metges i Biòlegs de Llengua Catalana amb una ponència sobre les Ossificacions metatraumàtiques paracondílies a la regió interna del genoll. L’any 1953, es doctora a la Facultat de Medicina de la Universitat de Madrid amb una tesi que titula Fisiopatología y tratamiento de la cavidad residual en los operadores de quiste hidatídico hepático. Entre els seus treballs destaquen, especialment, els que fan referència a l’oclusió intestinal i al tractament dels golls tiroïdals.

Ricard Canals es casa amb Maria Cadafalch Gabriel, filla de Josep Cadafalch Feiner, metge de capçalera de Terrassa i forense de l’Audiència de Barcelona. El matrimoni té cinc fills, dos moren de petits i dels altres tres, la filla és infermera i els nois són els metges Ricard Canals Cadafalch i Josep Canals Cadafalch (Barcelona, 31/01/1940 - 14/03/2014). La tercera generació compta amb dos metges de família i una infermera: Ricard Canals González, Èrik Canals Cistero i Freia Canals Cistero.

El 16 de juny del 1963, quan torna de visitar la filla de la marquesa de Moragas, Ricard Canals pateix un accident de circulació a la cruïlla dels carrers Balmes amb Diputació de Barcelona que li causa la mort quatre dies més tard.

ARV