Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Segon fill de l’advocat i polític gironí Frederic Maria de Gispert Serra i de Maria Assumpció Cruz Batlle, es titula batxiller a l’Institut de Barcelona el 1918 per ingressar a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1925. Seguidament, es forma amb el doctor Lluís Barraquer Roviralta, fundador de la Neurologia espanyola, a l’antic Hospital de la Santa Creu on té de companys, entre altres, Lluís Barraquer Ferré i Eduard Tolosa Colomer. Gispert Cruz, el 19 de juliol de 1929, es trasllada amb tot el Servei de Neurologia al nou edifici de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau on, fins a l’any 1945, s’hi està amb el càrrec de primer ajudant de Barraquer Ferré qu és cap del Servei des de la mort del seu pare el 1928.

Acabada la Guerra Civil, Gispert Cruz alterna l’assistència a l’Hospital de Sant Pau amb la direcció del Dispensari de Neurologia de l’Hospital Infantil de Sant Joan de Déu de Barcelona. Alhora, treballa també a la Clínica Sant Jordi. És l'any 1945 quan abandona l’Hospital de Sant Pau i s’incorpora a la Clínica Mèdica B de l’Hospital Clínic a petició del catedràtic Ferrer Solervicens. Després, quan aquest mor, continua al costat del nou director de càtedra, el professor Màxim Soriano. Entre els seus col·laboradors hi ha Josep M Segarra Obiol, que fa una carrera brillant a Boston, i Isidre Sancho Villa, que el succeeix com a cap del Dispensari de Neurologia de la Clínica Mèdica B quan Gispert Cruz es jubila de la tasca hospitalària l’any 1970.

Ben aviat, Gispert Cruz comença a publicar i el trobem com a autor de tres monografies: Encefalitis y encefalomielitis agudes, Paraplègies espasmòdiques i Hemorragias meníngeas. Participa també en la redacció del Tratado de Enfermedades Nerviosas, que dirigeix Barraquer Ferré comptant amb Ignasi de Gispert Cruz i Emili Castañer Vendrell i s'esdevé un dels primers tractats de Neurologia en llengua castellana. És una obra de dos volums que apareixen, el primer el 1936 i el segon el 1940, obtenint tots dos una crítica molt favorable. Gispert Cruz, que també és el neuròleg de la Mutual Esportiva de Catalunya, publica un treball sobre l’encefalopatia dels boxadors.

Una àrea a la qual Gispert Cruz dedica molta atenció és la siringomièlia i el seu diagnòstic diferencial amb la lepra, les mielitis i compressions medul·lars. A més, s’interessa pels tumors de la cua de cavall i del cos callós. L’any 1936, novament amb Barraquer Ferré, publica el cas d’una família mallorquina de 13 membres, suposadament afectada de siringomièlia familiar. Però, els estudis que posteriorment duu a terme pel metge mallorquí Miquel Munar, demostren que la família observada per aquests neuròlegs catalans estava afectada per una polineuropatia amiloidòtica familiar (Malaltia d’Andrade), una patologia força comuna a les Illes Balears que es descriu per primera vegada el 1952.

Fora l’àmbit de la Neurologia, Gispert Cruz té diversos interessos culturals, socials i esportius. Així, escriu alguns articles de caràcter cívic que publica a periòdics d’interès general com La Publicitat i altres amb títols com Vida, pasión y muerte de un médico de barriada, Els neuròlegs i la música i Memòries d’un neuròleg que fou metge de batalló, que narra els seus records de la Guerra Civil però que es publica l'any 1976.

Casat amb Maria Josepa Val Garcia del Busto, el matrimoni té cinc noies i dos nois, només un d'ells: Manel de Gispert Val (Barcelona, 09/08/1936 –Valldoreix, 16/03/2013) segueix la carrera mèdica del pare, especialitzant-se en Pediatria.

AAD-MBC