Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill del metge Lluís Sunyer Molinas i de Maria Pi Sunyer, germana gran dels que serien els famosos catedràtics de Fisiologia August Pi Sunyer i Santiago Pi- Sunyer i del que seria alcalde de Barcelona, ministre de la República i conseller de la Generalitat, Carles Pi Sunyer, tots tres, fills de Jaume Pi Sunyer, també catedràtic de Medicina. La mare, Maria Pi amb el pseudònim de “Roser de Lacosta”, col·labora i publica diversos articles periodístics a la revista Feminal que dirigeix Carme Karr. Vídua al cap de quatre anys de casar-se, mor quan només té 28 anys de tuberculosi i Jaume Sunyer Pi, a l'edat de deu anys, és adoptat pel seu oncle Carles Pi Sunyer i la seva esposa Carme Cuberta, matrimoni amb qui creix com un fill més.

Titulat en batxiller per l’Institut de Figueres el 1920, és un excel·lent futbolista que, el 1922, debuta amb la Unió Figueres i, encara anys després, es considera Jaume Sunyer Pi el jugador més tècnic que ha tingut mai el Club. Estudia Medicina a Barcelona on es llicencia el 1926, reconeixent el mestratge del professor Ferrer Solervicens, de qui sempre recorda amb agraïment la seva labor docent. El 1922, quan encara no ha acabat la carrera, Jaume Sunyer Pi ingressa com a becari al Laboratori Municipal on coincideix amb altres joves investigadors, però és amb Manuel Armangué Feliu i Francesc Duran Reynals que es converteixen en estrets col·laboradors del doctor Pere González amb qui es formen i publiquen diversos treballs d’investigació. En aquest temps, Jaume Sunyer Pi es forma, també, amb el director del Laboratori Municipal, Ramón Turró (1854-1926). El 1931, guanyà la plaça i treballa molt estretament amb Pere González fins a la seva mort el 1955. Amb ell, és nomenat secretari de redacció de la Societat Catalana de Biologia des del 1926, any en què González accedeix a la presidència fins al 1928.

En els anys trenta, Jaume Sunyer Pi forma part de la Universitat Autònoma de Barcelona com a professor ajudant de la càtedra de Microbiologia que ostenta Pere Domingo. Paral·lelament, adscrit al Departament de Sèrums i Vacunes, treballa ininterrompudament al Laboratori Municipal fins a la seva jubilació voluntària el maig de 1972.

Al final de la Guerra Civil, malgrat que Jaume Sunyer Pi és apolític, el seu parentesc directe amb els Pi-Sunyer i per matrimoni amb Jaume Miravitlles, és perseguit –i com Pere González- depurat i cessat dels seus càrrecs el 1939. En aquesta situació d’exili interior, però, és contractat pels Laboratoris Experimentals de Terapèutica Immunològica (LETI) fins a esdevenir-ne el director, càrrec que li permet contractar Antoni Valls Confortó i Pere Gónzalez Inglada per continuar els seus experiments bacteriològics I, molt especialment, els treballs amb què aconsegueixen la penicil·lina sòdica, denominada penicil·lina Leti, aprovada per l’Institut Nacional de Control i la Direcció General de Sanitat el 4 de maig del 1946.

L’any 1945, tot i que continua expulsat de la Universitat, és readmès a la Secció Bacteriològica del Laboratori Municipal com a tècnic supernumerari juntament amb Pau Cartañà, Antoni Valls Confortó i Hermenegild Bach Marquet.

Casat amb Antonieta Miravitlles des del 1931, nascuda a Figueres, germana del conegut periodista i polític Jaume Miravitlles. El matrimoni té un únic fill, Lluís, que no els sobreviu.

MBC