Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Ingressa a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona l’any 1928 després de, per concurs de mèrits, haver-se-li concedit una Beca de la Fundació Antúnez i una pensió extraordinària de la Fundació Pere Esquerdo. L’any 1933, amb 21 anys, obté el Premi Extraordinari de Llicenciatura en Medicina amb uns resultats acadèmics tan brillants que la junta de patrons de la Fundació Antúnez acorda prorrogar i ampliar-li la primera beca. Inicialment, Rafael Pulido Cuchí passa un any a Madrid per preparar les assignatures del doctorat. Tot seguit, durant un altre any més, es trasllada a Londres per treballar amb Sir Harold D Gillies al Departament de Cirurgia Plàstica i Reconstructora del Queen´s Hospital. Finalment, fa una estada a la Facultat de Medicina de Bordeus al Servei d’ORL del professor Georges Portmann. És en aquest període quan Rafael Pulido inicia l’estudi d'altres llengües estrangeres com l’anglès, el francès, l’alemany i l’italià, que arriba a dominar amb el temps.

El 1934, de tornada a Catalunya, Rafael Pulido Cuchí obté, per oposició, una plaça en el Cos Mèdic de la Marina Civil què li permet realitzar nombrosos viatges a Amèrica al llarg de la seva vida com capità mèdic responsable de la immigració espanyola. Aquest mateix any, també, s’incorpora a la càtedra d’ORL, que dirigeix el professor Ferran Casadesús a l’Hospital Clínic. Paral·lelament, ocupa la plaça de cirurgià de guàrdia del mateix Hospital.

L’any 1931, encara estudiant juntament amb Fèlix Martí Ibáñez, Alfons Zamora Samper i Antonio Gracia Paredes entre d’altres, Rafael Pulido i Cuchí és un dels creadors de l’Agrupació Escolar Marañón amb seu a l’Institut de Medicina Pràctica de Barcelona fundat per Domènec Duran Arrom. L’Agrupació, que es crea amb finalitat exclusivament científica per seguir els estudis mèdics fora les càtedres, edita la seva pròpia revista Archivos de la Agrupación Escolar Marañón i s’esdevé un centre de conferències i debats mèdics que alhora sintonitza amb la ideologia de l'anarquisme utòpic.

Durant la Guerra Civil, Pulido Cuchí és destinat a l’exèrcit republicà als fronts de Casp i València com capità mèdic del tren-hospital, exercint el càrrec de cirurgià en cap. Quan acaba la Guerra l’any 1939, es reincorpora a les seves tasques de l’Hospital Clínic on s’està fins a febrer de l’any 1955 perquè, com la totalitat dels seus companys otorinolaringòlegs en una diàspora, es trasllada de l’Hospital Clínic a l’Hospital de Sant Pere Claver. A partir del 1971 i fins al 1995, exerceix la responsabilitat de cap de servei d’ORL.

El doctor Rafael Pulido, que exerceix la seva activitat assistencial i docent amb gran dedicació i eficàcia, presenta la seva tesi doctoral Aportación al conocimiento anatómico e histológico de los senos peri-nasales, con algunas sugerencias para la terapéutica quirúrgica de las sinusitis l’any 1958 sota la direcció del professor Rossend Poch Viñals. Autor de nombrosos articles i publicacions, treballs de temàtica diversa que abasta des d’uns estudis anatòmics exhaustius sobre embriologia humana i els sins paranasals fins a l’estudi de la fisiologia de l’orella interna o sobre tècniques quirúrgiques, entre altres.

Membre de la Societat Catalana d’ORL i Patologia Cervicofacial des de la seva fundació, presideix la institució de l’any 1969 al 1974 i és nomenat president honorífic l’any 1996. El 1950, és distingit com a acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya alhora que rep la Medalla d’Or de la Societat Espanyola d’ORL i Patologia Cérvicofacial en reconeixement a la seva trajectòria científica i actuacions per al desenvolupament de l’especialitat, per la seva col·laboració amb aquesta Societat i, també, per la seva trajectòria humana.

Des dels anys 60 fins a la seva mort, Rafael Pulido i Cuchí és director de la revista Anales Otorrinolaringológicos Ibero-Americanos, a la qual dedica gran part de la seva vida professional, treballant fins a l’últim moment en la traducció dels abstractes dels originals remesos pels autors dels articles a l’anglès, el francès i l’alemany.

Casat amb Lina Clarasó, el doctor Rafael Pulido Cuchí té tres fills dels que només la seva filla Maria Victòria segueix la carrera mèdica del pare. També, les seves nétes Lara i Carla Ferràndiz Pulido, dermatòlogues com el seu pare, el professor Carlos Ferrándiz Foraster.

VPC