Biografia

Neix en el si d’una família treballadora, de pare paraire. Estudia Filosofia durant 2 anys i Física Experimental a Barcelona del 1823 al 1825. L’any següent, ingressa al Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona on s’hi està fins al 1832 en que obté el títol de Batxiller en Medicina i Cirurgia. El 1833 obté el títol de doctor amb premi ex-aequo i -finalment en solitari- quan Pere Castelló decideix trencar l’empat per sorteig. El mateix any que acaba la carrera, Josep Baroy es troba entre els fundadors de la delegació catalana de la Societat Mèdica de Socors Mutus i exerceix com a metge d’aquesta mútua a El Masnou.

L’any 1835, Josep Baroy Bardolet, que oposita sense èxit a càtedra, decideix ingressar a l’exèrcit com a metge militar i participa en una expedició a Mallorca en un moment en que es tem que la illa sigui atacada. De tornada, abandona la milícia i s’instal·la a fer de metge al Masnou on aprofita per documentar els casos clínics que considera interessants i els envia com a comunicacions personals a la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona. En aquestes aportacions, Baroy no es limita a descriure el cas sinó que l’argumenta sobre les bases dels seus tractaments. L’Acadèmia el distingeix amb el nomenament de “Soci Corresponsal de la Nacional Academia de Medicina y Cirujia (sic) de Barcelona”.

Molt interessat pels temes de caràcter més humanístics, com és la defensa del llatí com a eina de treball dels metges tant a l’hora d’escriure i publicar com, també, en les seves prescripcions. Igualment, defensa la necessitat que la carrera mèdica inclogui la Filosofia i, també, considera la conveniència que els metges coneguin la Història de la Medicina. Josep Baroy critica moltes de les doctrines dominants a l’època, com el Broussaisme, el Brownisme, o l’Homeopatia. Ell creu en el valor de l’observació i de l’experiència en la pràctica mèdica. Baroy s’avança uns quaranta anys a José de Letamendi en la seva defensa de la llengua llatina i, també, a Giné i Partagàs que, anys després, propugna igualment la importància que els estudiants tinguin el coneixement de la Història de la Medicina i s’esdevé el primer catedràtic en impartir-la com assignatura a la Facultat de Medicina de Barcelona.

* Basat en l'article de Pere Vallribera Puig (Barcelona, 1928-2000): ''Josep Baroy, un metge humanista del Maresme en el segle XIX'', publicat a Gimbernat, 1995; 24: 245-9.