Galeria de metges

Biografia

Fill del metge del poble, tot i que neix a Corbera, de nen viu a Mora d’Ebre i Tortosa. Estudia medicina a Barcelona i, un cop llicenciat el 1873, s’estableix com a metge a Tortosa. Comença a investigar sobre el tracoma i s’interessa per la microbiologia i els estudis de Pasteur. També a Tortosa, estudia fotografia, sobretot fotomicrografia mèdica, i fa originals contribucions al costat del seu amic Innocent Paulí.

El 1884, esclata una epidèmia de còlera a França i l’Ajuntament de Barcelona envia una comissió de metges a Toló i Marsella per analitzar i proposar mesures de prevenció. En tornar, Ferran comença a investigar sobre el vibrió colèric i arriba a aconseguir una vacuna contra el còlera. L’any següent, la presenta a l’Acadèmia de Ciències de Madrid. Una altra epidèmia, aquest cop a València, li permet assajar amb èxit la vacuna. De les més de 30.000 persones vacunades, n’emmalalteixen molt poques. L’èxit de Ferran no és ben vist per alguns metges valencians i les pressions impedeixen que el govern autoritzi la continuïtat de les vacunacions. Es calcula que aquest fet determina la mort de més de 130.000 persones no vacunades. El 1907, l’eficàcia de la vacuna de Ferran és reconeguda per l’Académie des Sciences de París amb el Premi Bréant.

Des del 1886 al 1905, Ferran és el director del nou Laboratori Microbiològic Municipal de Barcelona on avança en la recerca dels vaccins antitífic i antiràbic. Crea el seu laboratori,a la Sagrera de Barcelona i continua la seva tasca investigadora amb una activitat publicista extraordinària. Jaume Ferran, descobridor del vaccí antialfa contra la tuberculosi el 1919, manté el contacte i reconeixement internacionals fins la seva mort.

AZ