Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

De la vida de Jacme d’Agramont o Jaume d’Agramunt se’n coneix ben poca cosa llevat que és nascut a Lleida i professor, durant el curs 1346 – 1347, de l’Estudi General de la capital del Segre. Aquesta escola, instituïda pel rei Jaume II amb butlla del Papa Bonifaci III el 1300, és l’única facultat catalana fins a la seva dissolució el 1717 durant el regnat de Felip V i la imposició del Decret de Nova Planta després de la Guerra de Successió.

Quan Jacme d’Agramunt era professor, l’Estudi General lleidatà tenia quatre facultats:Dret Civil i Canònic, Filosofia, Arts i Medicina. Aquí és fan les primeres autòpsies que de tota la península. També, la primera autòpsia legal.

L’única obra coneguda de Jacme d’Agramont és un llibre de 14 pàgines, manuscrites i sense foliar, dirigit als paers de la ciutat de Lleida amb consells per afrontar l’epidèmia de pesta negre que ja ha assolat la Catalunya oriental i s’acostava a Lleida: Regiment de preservació a epidemia e pestilencia e mortaldats és el primer llibre català de salut pública i el primer que s’escriu sobre la pesta negra a Europa. Escrit el 1348, és conserva a l’Arxiu Parroquial de Santa Maria de Verdú.

D'aquest text se n'han fet tres edicions més: la primera es del 1909 a càrrec d’Enric Arderiu, arxiver de la paeria lleidatana i l’ajut del Centre Excursionista de Lleida. La segona, el 1971, per Joan Veny i Clar. La tercera es tracta d’una edició en facsímil en commemoració del 700 Aniversari de la Universitat de Lleida.

En aquest tractat, Agramunt dóna una sèrie de consells a les autoritats: la imposició de quarantena a qualsevol foraster que vulgui entrar a Lleida, evitar el consum de fruites i verdures, la retirada dels fems dels carrers i places, l’increment de l'exercici físic, obrir les finestres per deixar passar el llum del sol o evitar estar carnalment amb la femella, entre d’altres.

Tot i així, igualment, la pesta arriba Lleida i mata gairebé el 60% de la població tal i com ja ho ha fet a d’altres indrets de Catalunya i d’Europa. La pesta sega, també, la vida de Jacme d’Agramunt.

A Lleida, Jaume d’Agramunt hi té un carrer dedicat i la Biblioteca de la Universitat porta el seu nom.

MBC