Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill de l’industrial reusenc Enric Aguadé Parés, president del Cercle de Reus, alcalde de la ciutat i diputat provincial, Enric Aguadé Sans neix a Reus el dia de Nadal de l’any 1920. Quan té 7 anys, ja surt a caçar amb el pare pel Priorat. Això, és poc abans de ser mobilitzat i enviat a la guerra com a membre de la Lleva del Biberó a la Batalla de l’Ebre. El seu destí de delineant cartògraf, anys després, li serà de molta utilitat.

Llicenciat en Medicina l'any 1947, Enric Aguadé fa el doctorat a Madrid el mateix any. Acabat el servei militar a Saragossa i els estudis a Barcelona, s’estableix com a metge a Reus on exerceix l’Endocrinologia des de l'any 1948 fins al 2004 .

El 1973, entra a formar part del Comitè Català de Senders de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i esdevé el seu president durant més de vint-i-cinc anys. Una de les seves fites més remarcable és que va marcar el primer Gran Recorregut (GR) d'Espanya. Una altra, és de l’any 1997 quan -amb 77 anys i només en tres dies- camina els cent vuit quilòmetres que separen Reus de Montserrat.

President de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Reus, Enric Aguadé contribueix al manteniment de la Biblioteca Mèdica i dels Cursos de Formació Mèdica Continuada. A més, és propulsor i mantenidor de l'hemeroteca mèdica de Reus com, també, en el període del 1986 al 2000, és membre de la Junta de Govern del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona i exerceix els càrrecs de tresorer i vicepresident primer.

A Reus, s’encarrega d’organitzar el servei meteorològic del Centre de Lectura de Reus i publicà diversos articles sobre meteorologia i meteropatologia. Entès en aigües, ocupa diversos càrrecs directius a la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes.

Fruit de la seva passió per l'excursionisme, publica gran quantitat de llibres i guies que són referència per als caminadors i senderistes com: De Reus a Lurdes a peu, un dels seus primers llibres, o Memòries d’un metge caminador, el darrer.

L'extraordinària trajectòria professional, cívica, esportista i humanística del doctor Enric Aguadé i Sans, el fa mereixedor de múltiples distincions i honors. És guardonat, entre d’altres, amb les insígnies d'or de la Diputació de Tarragona, de la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya i del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona. També, és distingit amb les medalles de la Ciutat de Reus, la del Forjador de la Història Esportiva de Catalunya, el premi Humanisme i esport de Barcelona i el trofeu de la Federació Espanyola de Muntanya pels seus vint-i-cinc anys de dedicació als Senders de Gran Recorregut. L’any 2000, la Generalitat de Catalunya li atorga la Creu de Sant Jordi i el 2003, rep el premi de Medi Ambient.

Després de fer molts camins i convençut que “Un dia de sender, una setmana de salut”, Enric Aguadé i Sans mor el 14 de gener del 2013, als 92 anys.

JSF