Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Luciano Córdoba Pascual i de Rosario Rodríguez, neix a Manila on el pare, murcià d'origen, és capità de voluntaris de l'Exèrcit espanyol a Ultramar alhora que és propietari d'una botiga de barrets des de la seva arribada a les Filipines i manté fins a la pèrdua de la colònia el 1898. El 1899, la família és repatriada a Espanya i s'estableixen a Barcelona on Joan Córdoba Rodríguez acaba el batxiller i es titula el 1901. Seguidament, ingressa a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia l’any 1908. Tres germans més fan també la carrera mèdica: el més gran és el psiquiatre i director de l'Institut Frenopàtic de Barcelona, Josep Córdoba Rodríguez i els dos més petits especialistes en medicina general: Lluís Córdoba Rodríguez (Barcelona, 29/08/1899 - Buenos Aires (Argentina), 1968) i Ramon Córdoba Rodríguez (Barcelona, 08/08/1901) - 01/12/1969).

Joan Córdoba Rodríguez s’especialitza en pediatria amb el primer catedràtic de l’especialitat de Barcelona, Andreu Martínez Vargas, que l’anomena professor auxiliar només acabar la carrera. De la seva mà, Joan Còrdoba Rodríguez ingressa a la Societat Pediàtrica Espanyola que es funda el 1911 i és qui el proposa com a vicepresident de l'entitat en la inauguració del curs 1912. Aquest mateix any, és nomenat metge de guàrdia de l'Hospital Clínic. Poc després, però, Joan Córdoba Rodríguez renúncia als càrrecs perquè discrepa amb la conducta del catedràtic. El 1910, havia estat secretari adjunt del Primer Congrés Espanyol Internacional de la Tuberculosi i, tres anys després, es doctora a Madrid amb la tesi que titula Diagnóstico precoz de la tuberculosis infantil.

Amb consulta privada al 129 del carrer Bruc de Barcelona també des del 1912, Joan Córdoba Rodríguez s'esdevé un dels promotors de la consolidació de l'especialitat pediàtrica i la seva participació és notòria en diferents actes i reunions professionals. El 1914, és tresorer del 1r Congrés Espanyol de Pediatria que se celebra a Mallorca on ja mostra que es preocupa primordialment per la Pediatria Social. El 1927, és designat metge de la Protecció de Menors de Barcelona on organitza una xarxa de consultoris de Puericultura i, juntament amb Jeroni de Moragas, August Brossa i Claudi Bassols, exposen un pla d’organització metòdica de Protecció a la Primera Infància a Barcelona que, entre altres aspectes, promou la necessitat de la vacunació antidiftèrica.

El 1926, Córdoba Rodríguez és un dels fundadors de la Societat Catalana de Pediatria i, a més de ser-ne el seu segon president en el període de 1928 a 1931, es converteix en un dels principals promotors de l'adhesió de la Societat a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears com a branca de la Medicina infantil. Dos anys després, el 1928, és un dels fundadors i primer director del Butlletí Oficial de la Societat Catalana de Pediatria, revista que, més endavant, canvia la capçalera i passa a dir-se Pediatria Catalana.

L'activitat de Córdoba Rodríguez en l'àmbit social no és menys intensa com a membre de diferents entitats com són la Comissió d’Higiene de la Infància, la Lluita Antituberculosa, el Comitè d’Higiene Social Infantil de la Societat Catalana de Pediatria i, també, és nomenat director general de l’Assistència Social de la Generalitat de Catalunya. L'any 1934, és el promotor i organitzador de la Setmana de Puericultura de Sabadell, certamen en què posa èmfasi en la conveniència d’obrir guarderies infantils a les barriades obreres.

A partir del 1936, durant la Guerra Civil, juntament amb Pere Calafell i altres pediatres, Córdoba Rodríguez té cura dels infants refugiats a Catalunya provinents dels fronts de batalla. Després de la guerra i depurat sense sanció, l’any 1941, organitza l’Oficina de l'Infant com a organisme de la Junta Provincial de la Protecció de Menors amb consultoris a diferents barris de Barcelona i, quatre anys després, és nomenat cap d’estudis de l’Escola de Puericultura de Barcelona on és professor des del 1955 fins al 1971.

Joan Còrdoba Rodríguez es casa amb Lluïsa Roda Ventura i tenen un fill i una filla, cap d'ells fa Medicina però dos dels néts del pediatre, sí segueixen les passes de l'avi: l'hepatòleg i investigador mort prematurament Joan Córdoba Cardona i el seu germà petit, el ginecòleg Octavi Córdoba Cardona.

JRC