Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge Agustí Bassols Prim, titulat en batxiller per l’Institut de Barcelona el 1902, estudia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia 1908, havent estat president de l’Associació Catalana d’Estudiants de l’Acadèmia de Medicina en els darrers anys de carrera. Ja metge, s’orienta cap a la Pediatria, especialitat de la qual acabarà sent un dels fundadors de la Societat Catalana i president durant el bienni 1932–1934.

Amb consulta pròpia al primer pis del número 3 del carrer Notariat de Barcelona i d’empreses com la Companyia Telefònica des del 1925, Claudi Bassols s’interessa especialment pels temes relacionats amb la psicopedagogia pediàtrica i -més específicament- per l’estudi de les causes de la delinqüència infantil. És director del Laboratori Psicotècnic del Tribunal Tutelar de Menors (TTM), càrrec que li permet fer estudis diversos originals, alguns d’ells publicats a Infantia Nostra, revista que apareix com a òrgan del TTM el 1922 fins que s'hi desvincula per convertir-se en una publicació especialitzada en puericultura a partir del 1926 i fins al 1932. Claudi Bassols és l’ànima d’aquesta publicació d’aparició mensual que funda i dirigeix ell mateix. Un col·laborador habitual de la revista és el pedagog Lluis Folch Torres amb qui Bassols col·labora a l’Institut Torremar de Vilasssar de Mar, centre per a nens amb problemes de salut mental –psicopaties, retards, deficiències, inestabilitats, etc.- on Bassols exerceix el càrrec de director mèdic alhora que experimenta amb tractaments com l’helioteràpia.

Posseït d’un àvid esperit divulgador, només acabar la carrera, Claudi Bassols es converteix en un conferenciant molt actiu a Barcelona on disserta sobre diferents aspectes d’higiene mental en pro de la infància i ho fa a diverses institucions mèdiques de les quals n’és membre com l’Institut Medico Farmacèutic dels Sants Cosme i Damià, l’Acadèmia d’Higiene de Catalunya, l’Acadèmia de Ciències Mèdiques o la Societat Catalana de Pediatria. Però, també, és ponent a diferents seus populars com són el Centre Social Betlem, el Centre Catòlic de Gràcia, el Sindicat Barcelonès de l’Agulla i Foment Nacional de Treball, etc.

Catalanista fervent, Claudi Bassols participa en el VI Congrés de Metges de Llengua Catalana i és un pioner en l’ús del català tant en els seus articles com en cursos i conferències. Els seus primers treballs apareixen publicats a les revistes de referència mèdica com El Criterio Católico de las Ciencias Médicas, Revista de Ciencias Médicas, Annals de Medicina, Gaceta Médica Catalana i Revista Barcelonesa de Conocimientos Médicos. Continua publicant també a Infantia Nostra, revista on encara el 1952 hi publica Ensayos de Pedagogía normal y terapèutica, amb un pròleg de Joan Córdoba. Un anys abans, entre 1927 i 1928, escriu quaranta-vuit articles de divulgació mèdica al diari La Nau que titula Converses del metge.

EL 1947, Claudi Bassols és un dels fundadors de l’Institut Pro Infància de Barcelona juntament amb el pedagog Boada Bou. Després, el 1952, és un dels socis constituents de l’Associació Espanyola de Neuropsiquiatria, impulsada pe Solé Sagarra.

Casat amb Florinda Parés Pera, un dels seus fills és continuador de la nissaga mèdica Bassols, el metge psiquiatre Ramon Bassols Parés (Barcelona, 1926 – 2012) que també dóna pas a la quarta i cinquena generació respectivament: la seva néta i especialista en l’Aparell Digestiu Mercè Bassols Pérez i la besnéta Elena Ribera Bassols. Dos néts més de Claudi Bassols són l’estomatòleg Josep M Casanellas Bassols i la doctora Montserrat Bassols Pascual.

MBC