Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del propietari, comerciant i armador pertanyent a una destacada nissaga de Cadaqués i Roses, Francesc Rahola Godó. Víctor és el mitjà de tres germans. El gran, Frederic (1855 - 1919) és el reconegut advocat, poeta i polític que va ser secretari general del Foment Nacional del Treball. En Víctor Rahola estudia el batxiller a l’Institut de Barcelona per tot seguit fer la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1893, doctorant-se l’any següent a Madrid i especialitzant-se en les malalties del Sistema Nerviós i Raig X al Departament d’Electrologia i Neuropatologia del professor Lluís Barraquer Roviralta a l’Hospital de la Santa Creu. Després, amb el seu company Joaquim Guitert estableixen un dels primers consultoris de Raigs X a Barcelona. Al mateix temps, fa diverses estades d’ampliació d’estudis a França i Alemanya i, a partir del 1912, esdevé metge interí d’aquest Hospital.

Des del primer de juliol de 1903, ocupa plaça del Cos Mèdic Municipal de Barcelona visitant a la Casa de Beneficència prop Santa Maria del Mar. Nomenat supernumerari el 1896, ascendeix gradualment fins al 1924 moment en què es jubila a petició pròpia. A Cadaqués, però, hi té casa i passa llargues temporades tant a la vila com a l’illa S’Arenella de la seva propietat. Sovint, exerceix de metge i substitueix el titular de la vila quan és fora.

Mentre és estudiant, col·labora com a redactor corresponsal al diari La Vanguardia amb articles a plana sencera com Vida estudiantil, publicat en portada el 1888 i, més endavant, a partir del 1890, hi té una secció diària. Mentre, en la seva faceta d’escriptor, Víctor Rahola és autor de versos humorístics que es publiquen en forma d’antologia a Lectura Popular el 1894. Més tard, escriu Cadaquesenques, obra editada per primer cop el 1930 i reeditada el 1984. Els seus poemes i altres col·laboracions apareixen a diverses publicacions catalanes com Cu-Cut. La premsa, també, es fa ressò del notable èxit que tenen les seves estrenes d'algunes peces teatrals i diversos monòlegs al Teatre Català, a l'interior del Teatre Romea. Són obres com Dos companys mal avinguts i Joguina en un acte el 1894, Por i Teresa, ambdues estrenades el 1906.

L’any 1897, el metge Rahola és membre de la Comissió de Propaganda Auxiliar que organitza el IX Congrés Internacional d’Higiene i Demografia. Després, per al I Congrés Internacional de Tuberculosis que se celebra a Barcelona el 1912, juntament amb Joseph Herp i dibuixos del metge Corominas Prats, és autor del text de l’Auca de la Tisis. (Aventures del microbi de la Tuberculosis) que edita el Patronat de Catalunya per a la Lluita contra la Tuberculosis.

Home polifacètic, gran aficionat a l’excursionisme i els viatges, Víctor Rahola és considerat un dels millors fotògrafs amateurs per Francesc Cambó a qui acompanya durant una expedició a Noruega i Espitzverg. Amant de la mar i de la tradició familiar, coneix bé tots els racons de la Costa Brava que ha seguit a bord del bergantí “Baltasar” i, més tard, del “Xino-Xano”, vaixell de petit motor amb el qual participa i guanya diverses regates.

Víctor Rahola és el responsable que intel·lectuals i artistes com Picasso, Puig i Cadalfalch o Eugeni d’Ors visitin Cadaqués seguint les seves recomanacions. Acostuma a fer de cicerone dels visitants il·lustres com Josep Pla, que recala accidentalment i per primer cop a Cadaqués el 1918, com narra el mateix escriptor i periodista a Un viatge frustrat. Anys després, recorda l’amic que l’acompanya sempre que torna a Cadaqués amb gratitud infinita i es refereix a ell com “un personatge de mitjana edat, amb un caràcter amistós i molt viu d'esperit, la persona més bondadosa i amable d’aquest país, que vesteix com era habitual al segle XIX. També, Dalí opina que el metge cadaquesenc “exerceix més de malalt que la seva professió mèdica, amb aires de pobre, coix a causa d’un reumatisme, jugador de sofà i magnífic guia dels seus amics”.

Mor solter amb 86 anys i, només dos anys després, la vila de Cadaqués li ret homenatge pòstum amb el descobriment d’una placa commemorativa que dóna el nom d’Avinguda Víctor Rahola a l’antic Camí de Sa Costa que voreja la badia pel sector de garbí.

IPG-MVR