Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge homeòpata Josep Antoni Grífols Morera (Vilanova i la Geltrú, 1857 – Barcelona, 1930), un dels fundadors de l’Acadèmia Mèdico Homeopàtica de Barcelona l’any 1890, i de Gertrudis Roig Blanch, Josep Antoni Grífols Roig es llicencia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona el 1909 i, d’immediat, se’n va a la Universitat de Munich per aprofundir els estudis d’Histologia i d’Anatomia Patològica. A la tornada, s’incorpora a l’Institut Homeòpata de Barcelona, fundat el 1904.

Cap el 1909, Josep Antoni Grífols Roig juntament amb els seus companys de facultat Lluís Celis Pujol, Ricard Moragas i el doctor Gordan –antic director de l’Institut de Bacteriologia de la ciutat alemanya de Dantzig- funden l'Institut Central d'Anàlisis Clíniques a la Plaça Urquinaona de Barcelona on fan investigacions biològiques, preparen vacunes preventives i realitzen anàlisis químiques, bacteriològiques i citològiques. L’any 1923, l’augment d’activitat provoca el seu trasllat a un pis de la Rambla de Catalunya i passa a dir-se Institut Central d’Anàlisis Clíniques, Bacteriològiques i Químiques. Grífols Roig es també col·laborador del Laboratori d’ Histopatologia de l’Hospital de la Santa Creu i imparteix algun curs d’Hematologia al Laboratori i Acadèmia de Ciències Mèdiques.

Especialitzat en Anàlisis Clíniques, es doctora a Madrid amb la tesi Reacción de Wasserman, tema que presenta al I Congrés de Metges de Llengua Catalana del 1913. La seva participació és, igualment, activa en les edicions de 1919 i 1921. El 1929, el trobem al Consell Administratiu de la Mutual Mèdica, com a vocal de la Secció de Vida. També, l’any 1931, forma part de la candidatura del president Josep Tarruella que guanya les eleccions del Col·legi de Metges de Barcelona i, el 1933, el trobem en la junta provisional que presideix August Brossa.

L’any 1940, amb els seus fills Josep Antoni (1917-1958) i Víctor (1919-2015), constitueix el 1940 Laboratorios Grifols SA. Poc després, conscient que la teràpia amb sang i plasma no ha fet més que començar, Josep Antoni Grífols Roig crea l’Hemobanco de Laboratorios Grifols, el primer banc de sang i plasma de caràcter privat de l’estat. El novembre del 1945, encarregat de fer el discurs inaugural de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, disserta sobre les normes que ell considera que han de regir un banc de sang per al seu bon funcionament i destaca que l’experiència de la Guerra Civil passada, ha demostrat el gran valor terapèutic de la sang conservada y dels seus derivats, el plasma i els hematies.

Després de la I Guerra Mundial, el món de la transfusió sanguínia experimenta un canvi. Les transfusions es practicaven braç a braç i la sang es coagulava amb freqüència. És en aquest context on Josep Antoni Grífols comença a desenvolupar el primer sistema de transfusió indirecta del país tot dissenyant el seu propi model: la flèbula transfusora, patentada des del 1929 a Espanya, França, Canadà i Estats Units. Aquest sistema, permet practicar transfusions a distància entre donant i receptor fent servir citrat sòdic com a substància anticoagulant de la sang de manera que aquesta arribi en condicions per ser transfosa en envàs estèril. Josep Antoni Grífols Roig és el pioner en la implementació d’aquest sistema de transfusió sanguínia indirecta al país.

Els anys posteriors, el seu fill Josep Antoni continua la investigació al capdavant de la direcció mèdica mentre Víctor assumeix la direcció tècnica dels productes derivats del plasma. El 1960, s’associa amb la companyia americana Dade-Reagents per distribuir reactius a Espanya, fet que significa el primer pas cap a la internacionalització de la nova companyia Dade-Grifols.

Persona d’una forta personalitat i fina ironia, sovint s’expressava amb frases fetes per afrontar situacions adverses que definien el seu talant de fermesa: “Hem de carregar-nos de raó” o “Un negoci és com anar en bicicleta, o pedales o caus.” Mor l’any 1976 als 91 anys d’edat i el seu llegat s’exhibeix al Museu Grifols que la companyia disposa en dues seus a Barcelona i Los Angeles.

RAB