Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de Santiago Gresa de Camps (Barcelona, 1869-1939), oficial de Sanitat Militar, metge i farmacèutic militar i agrònom, autor de llibres sobre Geologia i una obra en què relata la seva experiència a l’Àfrica. Estudiant destacat de llengua àrab al Centre Marroquí de Barcelona, el 1909, Anicet Gresa de Mirambell acaba el batxillerat a l’Institut de Reus on, en aquest moment, es troba destinat el pare. Tot seguit, comença Medicina a la Universitat de Barcelona i es llicencia en Medicina i Cirurgia el 22 de gener del 1914.

El germà més petit, Santiago Gresa de Mirambell (Barcelona, 1899-1924), mor poc abans de graduar-se en Medicina l’any 1924 i, també, la seva germana Rosa mor un any després, l’11 de febrer del 1925.

Ja llicenciat, Anicet Gresa ingressa com a metge assistent al Servei de Neurologia de l’Hospital de la Sta. Creu i Sant Pau. Obté, el títol d’Inspector Municipal de Sanitat. Inicialment, esdevé metge titular de Forés, a la Conca de Barberà. Pocs mesos després, des de finals del 1915 a l’estiu del 1916, exerceix com a metge intern a la Casa de Caritat de Barcelona. El 1917, comença la seva etapa de metge titular de Navarcles, visitant també a Talamanca perquè esdevé també metge titular en el període del 14 de febrer al 23 d’agost del 1919, probablement coincidint amb alguna epidèmia, com succeeix el 1918 quan s’assabenta de la greu epidèmia gripal que pateix la població del Pont de Vilomara. Com que sap que no hi ha metge a la població, Gresa es presenta voluntàriament al poble per controlar la malaltia i, temporalment, resideix al Pont de Vilomara per, després, tornar a Navarcles.

Després, el 1917, fa de metge de Talamanca i, l’any següent, ho és al Pont de Vilomara perquè, del 1919 al 1922, exerceix Navarcles. Finalment, fins al 1926 torna de nou a Talamanca. L’any 1921, s’anuncia la consulta mèdica del metge Anicet Gresa de Mirambell a Navarcles on s’ofereix com a especialista en parts i malalties dels nens a més de ser-ho en Raigs X. El 1925, el seu consultori és de metge homeopàtic pel “tractament de les malalties cròniques per l’homeopatia”. Són uns anys en què, a més, Anicet Gresa participa molt activament en combatre les epidèmies de tifus i de grip que afecten les poblacions de Rocafort i Pont de Vilomara. Poc després, en reconeixement a la seva lluita contra les passades epidèmies, Gresa és condecorat amb la Creu de Beneficència de Primera Classe i la Medalla d’Or de la Creu Roja.

L’any 1920, consta com a neuròleg i membre de la Societat de Neurologia de Barcelona, institució que tot just s’acaba de constituir. Aquest mateix any, Anicet Gresa de Mirambell es casa amb Casilda Creus, filla d’un propietari de Navarcles a qui havia conegut quan feia de metge del poble. El 1924, és membre del Sindicat Metges de Catalunya i, el 1925, rep el premi de la Societat Econòmica d’Amics del País pels mèrits contrets en l’assistència dels malalts de les epidèmies de tifus.

L’activitat professional d’Anicet Gresa com a metge titular de Navarcles la situem entre 1917 i 1927, segons ell mateix esmenta en la Topografia Mèdica de Navarcles. També, en aquest temps, és probable que visités sovint el Dispensari Municipal de Talamanca. A més, trobem diversos anuncis a la premsa local en què el metge Gresa ofereix, entre altres teràpies, la hipnosi per al tractament de malalties nervioses: “l'hipnotisme per a la neurastènia i diferents malalties nervioses”, tal com publica en un dels primers anuncis que apareix al Pla de Bages el maig del 1919.

El 1927, Gresa de Mirambell torna a Barcelona on obre una consulta al carrer del Carme alhora que també retorna a l’Hospital de Santa Creu i Sant Pau com a metge assistent del Servei del professor Barraquer Ferré, de qui és un dels seus ajudants principals i amb qui fa de metge neuròleg. També, exerceix la Neurologia –tot i que sense sou-a l’Institut de la Dona que Treballa. Amb aquest retorn a Barcelona, de seguida, Anicet Gresa pot associar-se al Centre Excursionista de Catalunya amb la intenció de satisfer la seva afició a la geologia que comparteix amb el seu pare. El 1928, presenta a la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona la Topografia mèdica de Talamanca, obra premiada l’any següent que li val el nomenament de soci corresponent. Un any després, publica la Topografia Mèdica de Navarcles. Els seus articles mèdics, però, es publiquen principalment a Anales del Hospital de la Sta. Cruz y San Pablo, més endavant els Annals de l’Hospital de la Sta. Creu i Sant Pau.

Durant la guerra civil, Anicet Gresa va ser pres. D’aquí, que la seva necrològica diu “ex cautivo” però, per ara, es desconeix quan, com on i per quina raó. Però, intuïm que probablement va ser captiu pels antecedents monàrquics de la seva família, especialment de l'avi matern, l'advocat barceloní Anicet Mirambell i Carbonell, exgovernador i exdiputat a Corts, president de la Diputació Provincial de Barcelona i Cavaller de la Gran Creu d’Isabel la Catòlica.

Tampoc en sabem res de la vida professional d'Anicet Gressa durant els anys de la República i de la Guerra Civil. Sabem que, acabada l'escomesa bèl·lica, és depurat sense sanció pel tribunal del COMB. Sabem també que l’any 1941, fa de metge titular de Premià de Mar. Però, poc abans d'un any, el 27 de setembre de 1942, Gresa mor a l’Hospital de Sant Pau amb només 50 anys.

Al meu entendre, és un dels metges de més renom i amb més activitat científica de la comarca del Bages i especialment a Navarcles. També, podríem situar-lo com un dels primers neuròlegs de la comarca.

ARV