Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Neix a Calonge d’una família d’industrials tapers. Mentre acaba el batxillerat, ha de fer el Servei Militar durant els anys de la Guerra Civil. Ja acabada, el 1939, comença la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia de manera brillant el 1945. Alumne intern de la càtedra del professor Pedro i Pons, té com a mentor el col·laborador més directe del mestre, el professor Pere Farreras, qui li suggereix que es dediqui a la Gastroenterologia i l’invita a fer de secretari de redacció de la revista Medicina Clínica.

Vilar Bonet s’inscriu al curs de Patologia Digestiva que organitza el professor Gallart Monés a l’Hospital de Sant Pau on, veritablement, descobreix la seva vocació per la Gastroenterologia. Després, a l’Hospital Clínic, aplica el que après i fa les primeres intubacions intestinals amb la sonda de Miller Abbot, objecte de la seva tesi i tema pel que obté el premi extraordinari de doctorat l’any 1948.

Fins al 1971, Josep Vilar continua a la càtedra del professor Agustí Pedro i Pons com a director del Dispensari de Digestiu. Alhora, fa de professor ajudant i és el secretari general del Tratado de Patologia y Clínica Médica. En la segona edició de l’obra, Josep Vilar escriu enterament el primer volum, dedicat a Digestiu. Com l’activitat hospitalària -en aquells anys- no és retribuïda, manté una intensa activitat privada i es converteix en un dels digestòlegs més ocupats del país.

El 1972, amb la reorganització de l’Hospital Clínic, és nomenat cap del Servei de Gastroenterologia i ascendeix a professor titular de Medicina, càrrecs que exerceix fins a la seva jubilació als 70 anys.

Vilar Bonet era un home afable amb alumnes i col·laboradors, extremadament responsable dels seus malalts. Home d’una gran religiositat, interessat pels viatges i d’una laboriositat extraordinària. Ja en el crepuscle de la seva vida, aprofitant la seva provada capacitat literària, escriu uns llibres de memòries, plens d’anècdotes de la seva vida d’estudiant i professional, on retrata amb gran habilitat els personatges més destacats de la Medicina el seu temps.

MBC