Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Cosí germà de Josep i Joan Abelló i Pascual, metge i farmacèutic respectivament, Francesc Abelló es llicencia en Medicina a la Universitat de Barcelona el febrer de 1919. S’especialitza en Psiquiatria i, l’abril de 1922, l’Institut Pere Mata (IPM) el contracta com a psiquiatre, nomenant-lo sotsdirector resident l’any 1929. El 1927 és nomenat inspector municipal de Sanitat.

Afiliat al Foment Nacionalista Republicà de Reus, és elegit regidor per la coalició d’Entesa Republicana a les eleccions municipals del mes d’abril de 1931. Com a president de la Comissió de Cultura de l’Ajuntament, afavoreix la conservació del patrimoni històric i proposa la creació del Museu Municipal. El 1933, aprovada la proposta, es crea el Patronat del Museu i Abelló presideix la seva Junta fins a les eleccions de gener del 1934.

El 4 d’agost del 1936, és nomenat delegat de la Generalitat a l’IPM i, el setembre de 1938, organitza el trasllat de malalts i de sanitaris a l’Hospital de Sant Boi de Llobregat per bé que, a finals d’octubre aconsegueix una instal·lació més estable al Castell de Montesquiu, al Ripollès.

El gener de 1939, Francesc Abelló i Pascual s’exilia a França deixant la direcció del centre en mans del seu col·lega i amic Salvador Vilaseca. Quan torna, és detingut, empresonat i sotmès a un expedient disciplinari que l’inhabilita per a l’exercici professional fins al 1941. No torna a l’IPM fins a l’any 1955 i s’hi està fins a la seva jubilació el 1966, moment en què se li restitueix la subdirecció de l’Institut Pere Mata.

Francesc Abelló i Pascual és un dels fundadors i col·laborador habitual dels Fulls Clínics de Reus, inicialment Fulles Clíniques, una revista de formació mèdica continuada que apareix irregularment entre el desembre del 1931 i el gener del 1936. En total, es publiquen onze números que compten amb diversos articles de molts metges reusencs, a més del mateix Francesc Abelló: Emili Briansó, Pere Cavallé Pi, A Escolà Gibert, Lluís Grau Barberà, Josep M Ibarz, Santiago Ibarz Grao, E Olesti Reig, Antoni Oriol Anguera, Jaume Roig Padró, Jaume Sabater Vallès, Josep Solanes Vilaprenyó, Miquel Taverna-Torm, Francesc Tosquelles Llauradó, V Viladrich i Salvador Vilaseca Anguera.

Francesc Abelló Pascual, a més, com a delegat de l’empresa farmacèutica Laboratoris Abelló, coorganitza diversos congressos de la Societat Hispano Lusitana d’Endocrinologia.

JMC