Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d’una família benestant reusenca, neix al carrer Major número 6 de Reus on els pares hi tenen la botiga de fils i vetes “La Chic”, just davant del Centre de Lectura de Reus, institució que junt amb l’Institut Pere Mata, tenen una estreta vinculació amb els seus primers records d’infantesa i de joventut i marquen –com ell mateix recorda- l’orientació que pren en la seva vida d’adult. De petit, cada setmana, acompanya el seu pare al Pere Mata i així es forja la seva vocació per la Psiquiatria a set anys quan coneix Emili Briansó, àrbitre d’un partit de futbol al Manicomi.

Llicenciat el 1933 a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona i especialitzat en Psiquiatria, de seguida, Francesc Tosquelles comença a exercir a l’Institut Pere Mata de Reus. En la seva formació de base hi ha Emili Mira, amb qui torna a coincidir a l’Institut reusenc en la visita que el mestre hi fa setmanalment i amb qui col·labora en la redacció del Tratado de Psiquiatria. Especial influència en la formació de Tosquelles la tenen Salvador Vilaseca i altres facultatius del Pere Mata on s’està fins que esclata la Guerra Civil el juliol del 1936, quan militant del POUM des del 1935, ingressa als Serveis Psiquiàtrics de l’Exèrcit Republicà, destinat a l’Hospital Militar de Sarinyena d’Osca. Poc després, esdevé director mèdic del Front d’Aragó, alhora que continua tractant les malalties psicòtiques derivades de la Guerra.

Amb la derrota republicana, passa a França i és convidat a treballar a l’Hospital Psiquiàtric de Saint Alban, Saint-Alban-sur-Limagnole a Losera, a l’Occitània, on s’hi estarà 23 anys. Quan hi arriba el 1940, és un centre “antic i miserable” -segons els historiadors francesos- on Tosquelles hi posa en pràctica el que ha après a l’Institut Pere Mata: “És a dir, concebérem l’hospital com una societat on es meni la vida de relacions humanes normals, que permeti al malalt de poder deslligar i relligar les noves relacions que creen una nova vida. Més que anar directament a l’individu, ens interessa crear l’ambient necessari perquè ell pugui refer el seu teixit vital”. Dirigeix el Centre Lucien Bonné fins a l’any 1952, moment en què és substituït per Tosquelles, qui adopta diverses mesures de modernització i, entre altres, hi funda el diari Le Trait d’Union.

Al Llenguadoc, Francesc Tosquelles hi organitza el Clos du Nid, un centre de psiquiatria infantil i, també, és cap de servei de l'Hospital de La Candélie a Agen a la Gascunya i de l'Hospital General de Melun de París. A més, és docent a les Facultats de Medicina de París Est Creteil, Amiens i Bordeus. Cap al 1970, reprèn la col·laboració amb l’Institut Pere Mata de Reus on actua com assessor del canvi institucional que ha de realitzar el psiquiàtric reusenc.
El 1960, Francesc Tosquelles és fundador i president de la Societat Psicoteràpica Institucional, institució on emprèn una notable tasca acadèmica a través de la revista que publica i dels cursos i congressos que periòdicament organitza.

A l’exili, políticament, Francesc Tosquelles manté el seu activisme vinculat al PSUC. El 1947, a Perpinyà, ell és l’encarregat d’inaugurar el Ple del Consell Departamental del PSUC i, l’any següent, és un dels promotors i un dels 500 signants exiliats del Manifest 'Cal un govern de Catalunya combatiu'.

Tot i que el seu retrat no penja a la Galeria de Reussencs Il·lustres, Francesc Tosquelles té aquesta distinció per part de l’Ajuntament de Reus i també França reconeix aquest psiquiatre català en donar el seu nom a l’Hospital Psiquiàtric de Saint-Alban Psiquiàtric on va arribar el 1940. Finalment, el 1994, la Generalitat de Catalunya li atorna la Medalla de Francesc Macià. El 1998, l’Institut Pere Mata encarrega un retrat simbòlic de Francesc Tosquelles a l’escultor Artur Aldomà-Puig per ubicar-lo a l’Avinguda Sant Jordi de Reus on eren les Bodegues Salvat. El monòlit amb una placa que al·ludeix la figura humana que es deslliura d’un mal mitjançant la Psiquiatria. També, el recorda amb el seu nom, l'Associació de Familiars de Malalts Mentals Francesc Tosquelles’

Més recentment, amb motiu del centenari del seu naixement, Reus 1912-2012, se li ret homenatge a la seva vila natal, compta amb la presència del seu fill, Jacques Tosquelles que és psiquiatre com el seu pare, establert a Marsella.

MVR-MBC