Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Hereu i continuador d'una nissaga de metges, iniciada amb pel seu avi, Antoni Corominas i Biern (Besalú, 1817-Banyoles, 1884) que es trasllada a Banyoles cap el 1844 i esdeve director del Balneari de la Font Pudosa. Candi Corominas i Illa és fill d'Abdon Corominas i Sabater (1846-1918), també era metge com el seu germà Josep Corominas Sabater (1850-1907). Aquest darrer, és director de l'Hospital de Sang de Banyoles durant la tercera carlinada i, a Barcelona, és director de les publicacions Archivos de Terapéutica y el Boletín de Clínica Médica.

Candi Corominas estudia el batxillerat a Girona, acabant-lo el 1895 per tot seguit anar a estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona on es llicencia l'any 1902. Aquest mateix any que obté el Diploma d'Alumne Intern de Mèrit i guanya el premi d’un Certamen Nacional pel treball Estudio de la irrigación intra-uterina.

Doctorat a Madrid l'any 1903, primer, s’estableix a Banyoles on ingressa com a metge a la beneficència municipal ja l'any 1904. Poc desprès, es trasllada a la població de Llançà. Aquí, contreu matrimoni amb Remei Planellas i Oriol amb qui tenen set fills: Abdon, Josep Maria, Montserrat, Frederic, Carmen, Concepció i Maria.

Durant 51 anys, Candi Corominas dedica les vint-i-quatre hores del dia als malalts. No sols els visita, continua treballant a l’Hospital de Beneficència. A més, des del 1925, és metge titular de Sant Andreu del Terri, el 1926, inspector municipal de sanitat a Banyoles i, el 1928, és escollit metge titular de Banyoles. Amb tota aquesta activitat professional, igualment, troba temps per participar en la vida cultural, social i política de la comarca. L’any 1909, és jutge de pau de Banyoles i, membre d’Unió Nacionalista Catalana, és elegit regidor de l’ajuntament els anys 1917 i 1918 i del 1920 al 1922. Durant anys, dirigeix el quadre escènic de la Lliga de Defensa de l'Agricultura, Indústria i Comerç de Banyoles i Comarca.

En l'àmbit literari, aconsegueix varis premis en diferents concursos literaris dels que convoca el grup humorista 'La Xeringa', una colla formada pels metges de la seva promoció i que es reuneix ininterrompudament fins l’any 1936. També, deixa publicats alguns escrits, sobretot poesies humorístiques i epigramàtiques, a la Gazeta Banyolina, Vida Banyolina, El Banyolí i La Veu de Catalunya.

El segon fill de Candi, Josep Corominas i Planellas (1906-1984), a més de metge, format a l’Institut Pasteur de Paris, és un reconegut prehistoriador, descobridor de les coves de Serinyà.

L’Ajuntament de Banyoles, en reconeixement, dedica un carrer de la ciutat a Candi Corominas i Illa.

MBC