Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Fill dels mestres d’escola Bonaventura Solà Alsina i Teresa Surís Casas. Fa el batxillerat al Col·legi de Sant Gaietà i estudia medicina a la Universitat de Barcelona, on es llicencia el 1926. Guanya l’oposició a alumne intern pensionat a la càtedra a patologia quirúrgica del professor Joaquim Trias Pujol a l’Hospital Clínic. Quan acaba la carrera passa a ser ajudant de la mateixa càtedra de 1927 a 1932 i metge de guàrdia de la secció de cirurgia, el 1928.

El 1932 obté la plaça de cirurgià en cap de l’Hospital Comarcal d’Igualada després d’un concurs d’oposició lliure, fins llavors, no hi havia cap secció de cirurgia igualadina. Allí va crear un equip de cirurgians joves, i fins a la seva jubilació, a 77 anys, va organitzar i dirigir els serveis de cirurgia i traumatologia de l’hospital. La seva capacitat quirúrgica és notable, ja que atén tota la patologia quirúrgica de la comarca.

El Dr. Solà de 1935 a 1936 va ser cap del Dispensari de Terapèutica Quirúrgica del servei del Dr. Joan Puig-Sureda. Pretenia continuar la carrera en al docència fent oposicions a la càtedra de cirurgia de la Universitat de València, però l’esclat de la Guerra Civil va estroncar els seus plans. Durant la guerra va aconseguir mantenir l’activitat de l’hospital amb la feina hospitalària i assistencial de les Germanes Carmelites de la Caritat, totes elles sense vestir hàbit i oficialment en règim civil.

El lligam de Joan Solà amb Igualada s’intensifica el 1937 quan es casa amb la igualadina Maria Doménech Compte, amb qui té una filla Rosario Solà Doménech.

El 1967 funda i dirigeix a Igualada la primera Escola Oficial d’Assistents Tècnics Sanitaris (ATS) de l’Estat Espanyol. D’aquesta escola sortiren onze promocions d’infermeres.

El 1948 és elegit acadèmic corresponent de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i el 1972 li és atorgada la Creu Provincial de Sanitat de la Diputació de Barcelona en reconeixement dels seus mèrits com a cirurgià.

Fou l’ànima de l’hospital i qui va impulsar la seva transformació en un centre sanitari modern, que va anar assimilant totes les innovacions en els camps de la medicina hospitalària, tant en els equipaments i tècniques com en el reciclatge del cos mèdic assistencial.

Biografia basada en el text dels autors Magí Puig Gubern i Josep Riba Gabarró.

Magí Puig Gubern i Josep Riba Gabarró