Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill d'un metge rural del primer terç del segle XX natural d’Algaida a Mallorca, on exercia el seu pare. Estudia la carrera de medicina a la Universitat de Barcelona i es llicencia el 1952. Comença la seva carrera professional fent de metge assistent al servei del professor Agustí Pedro Pons a l’Hospital Clínic, ja que el seu objectiu és ser metge internista. L’any 1958 fa una estada a l'Hospital Claude Bernard de París, on s’interessa per les malalties infeccioses, temàtica en la qual esdevindrà una autoritat per la seva expertesa. També va fer estades a Croix Rouge de Lió, Hadassah de Jerusalem, Royal Free de Londres i Clínica Mayo de Rochester.

Entre els anys 1960 i 1965 és metge de sala de la Clínica Mèdica A del professor Pedro Pons, fins al 1965 que obté el doctorat. L’any següent deixa l’Hospital Clínic, perquè guanya a concurs la plaça de cap de Servei de Medicina Interna a l'Hospital del Mar (llavors es deia Hospital d’Infecciosos), on estarà fins a 1968, quan passa a l’Hospital de Sant Pau. Allà és metge de guàrdia al nou i modèlic del Servei d’Urgències de 1968 a 1975. Aquest passa a medicina interna i després cap de la Unitat de les Malalties Infeccioses fins al 1997, any en què es jubila. Cal destacar que la Unitat de Malalties Infeccioses fou la primera que es va crear en un hospital espanyol.

En l'àmbit de la docència, fou primer professor interí i més tard titular de patologia i clínica mèdica a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), de 1971 fins a 1997.

Té una notable obra publicada, entre les quals destaca l’autoria de diversos llibres com Enfermedades Infecciosas de 1988. Ha participat en més de 25 capítols de llibres i més de 60 articles en diverses revistes mèdiques. I ha estat editor de la col·lecció de llibres per a la “Prevenció de les infeccions en els centres hospitalaris”.

La seva feina ha estat molt ben valorada per la comunitat científica catalana i espanyola, i ha ocupat càrrecs de direcció en organitzacions científiques. Ha sigut president de la Societat Catalana de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears (ACMCB) de 1985 al 1987, president de la Comissió Assessora del Programa de Lluita contra la Sida de 1988 al 1990, i de la Comissió de Lluita contra la Infecció Hospitalària de la Generalitat de Catalunya el 1990 al 1995.

Defensor de la sanitat pública fou crític amb alguns canvis en la gestió i burocràtica dels hospitals. Ha rebut diversos premis i reconeixements com el Jaume Ferran de l’Ajuntament de Barcelona, Farreras Valentí de l'ACMCB. I el 2008 se li atorga el Premi 'Jordi Gol i Gurina', un dels més valorats per la professió mèdica de Catalunya a la trajectòria professional i humana d’un metge o un altre professional de les ciències de la salut, vinculat als països de parla catalana.

Casat amb Blanca Arce, que va conèixer al Pavelló d’Investigació de l’Hospital del Mar. Fou aficionat a la lectura, el cinema i la música també li agradava fer excursions a la muntanya amb la seva família i pescar a Mallorca.

MBC