Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Galeria de metges

Biografia

Gabriel Riera era un cirurgià romancista que va exercir a Tarragona, casat amb Teresa Martí, filla del cirurgià Joan Martí de Tarragona, el 16 de novembre de 1710. El matrimoni tingué cinc fills, dues noies i tres nois, el més gran dels quals neix el 1714.

Era fill d’un escultor de nom Bonet Riera i de la seva esposa Maria. Segons la documentació consultada Gabriel Riera resideix a la ciutat de Tarragona des del seu matrimoni, però no se sap quant temps feia que s’havia instal·lat a la ciutat per fer de metge.

Gabriel Riera va exercir de metge autònom i va signar un contracte amb Pere Joan Virgili, pagès i pare de Pere Virgili, per ensenyar cirurgia al seu fill durant tres anys. Aquest contracte ha estat trobat a l’Arxiu Històric Provincial de Tarragona pel biògraf de Pere Virgili, el dermatòleg tarragoní Rafael Albiol Molné.

El document datat el 12 de gener de 1724, precisa que Gabriel Riera rep de Pere Joan Virgili tres doblons, a canvi de mantenir al seu fill a casa seva, oferint-li llit, menjar i beguda i ensenyar-li l’ofici de cirurgià. Al final dels tres anys Pere Joan Virgili li pagarà 3 doblons més.

Gabriel Riera va ser nomenat pel rei Felip V, conseller de l’Ajuntament de Tarragona el novembre de 1715, càrrec que va ostentar tres anys. Riera va coincidir a l’ajuntament amb el també conseller Joaquim Pastor, que també era 'Ciutadà honrat de Barcelona'. Pastor posseïa propietats a Tarragona i a Vilallonga del Camp on residia l’agricultor Pere Joan Virgili amb la seva família. Segurament va ser Pastor qui va recomanar a Pere Joan Virgili que posés a aprendre l’ofici de cirurgià al seu fill amb Gabriel Riera. Pere Virgili tenia 22 anys quan va entrar a treballar amb Gabriel Riera. Segons l’historiador Josep Maria Massons fou a la botiga de Riera on Virgili va rebre els primers ensenyaments pràctics de la cirurgia, tot afaitant i tallant els cabells de la clientela. Després del seu aprenentatge es va allistar a l’exèrcit i seguirà una carrera ascendent.

Gabriel Riera el novembre de 1727 també va ser designat pel rei Regente del Libro Mayor de la Tabla de Cambios y Comunes de los Depósitos de la ciudad de Tarragona.

MBC