Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

És fill del metge Antoni Salazar Chapela -nascut a Màlaga el 1898 i traspassat a Barcelona el 1980- i de la barcelonina Emilia Palau Montoliu, professora de piano. Des del 1942 la família s’estableix a Figueres perquè el pare exercirà a la capital empordanesa fins a la seva jubilació. Estudia el batxiller al Col·legi de Germanes Cristianes de Figueres i es titula de batxiller a l’Institut Provincial de Girona el 1945, després ingressa a la Facultat de Medicina de Barcelona on es llicencia el 1951. Se li expedeix el títol el 1953, any en què obre consulta particular a l’entresol del número 324 del carrer Provença de Barcelona com a especialista en medicina general i cirurgia, i ingressa com a soci a l’Associació de Cirurgia de Barcelona, a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i a la Societat Espanyola de Cirurgia Digestiva i de la Nutrició.

L’any 1961 ingressa com a metge a la Quinta de Salut l’Aliança per concurs intern i, el 1964, n’és el director. Passa a ocupar-se únicament de la gestió, per això l’any 1968 deixa l’exercici clínic de la professió, fins al 1972, quan torna a donar-se d’alta a la llicència professional.

Del 1971 a 1982 és delegat permanent d’Espanya i membre del Consell d’Administració de l’Associació Europea de Directors d’Hospitals. És un dels fundadors l’any 1974 de l’Associació pel Desenvolupament Hospitalari, de la qual ocupa la presidència fins al 1977. El 1975, és comissionat per la Direcció General de Sanitat com a delegat pels afers internacionals d’intercanvi tècnic hospitalari. El 1977, amb altres directors d’Hospitals, funda la Unió Catalana d’Hospitals (UHC) i passa a formar part de la junta directiva inicial.

El 1981, actua com a membre de la Comissió d’Experts que informa el Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya sobre els òrgans de govern hospitalari, i és nomenat membre de Comissió Executiva de l’Institut Català de la Salut (ICS). El 1989, presideix Tecnoclínic, saló internacional de la Fira de Barcelona, amb l’experiència acumulada per haver estat l’organitzador de nombrosos congressos.

Casat amb M. Carme Cusí Barceló, filla d’un dels fundadors de Laboratoris Cusí. Ha estat president del Consell d’Administració de Laboratoris Cusí fins a 1995, quan l’empresa va ser venuda a Alcon degut a problemes entre els propietaris. També ha estat conseller de Laboratorios Leo Pharma SA.

En els darrers anys, és objecte de diferents homenatges coincidint amb la fi de les seves tasques: l’abril del 1989 quan abandona la Unió Catalana d’Hospitals, el 28 de juny de 1990 al Palau de Pedralbes com a guardó final a la seva tasca de director de l’Aliança i, finalment, el juliol del 1990 en deixar la direcció mèdica de l’Aliança.

MVR - MBC