Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Neix a Santiago de Compostel·la l'any 1923, fill d’un il·lustre advocat de la ciutat, Lino Torre de Silva. Estudia i es titula batxiller a la seva ciutat natal i arriba a Barcelona el 1940 quan la família s'hi trasllada per motius laborals. Lino Torre Eleizegui ingressa a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1946. Seguidament, completa la seva formació amb els estudis reglamentaris de Patologia Quirúrgica Digestiva al Servei de Cirurgia Digestiva de l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau fins a l’any 1951. Amb 33 anys, guanya el “Premio de la Delegación Nacional de Sanidad” presentant un estudi sobre la patologia quirúrgica del colèdoc. El treball s’havia de presentar de forma anònima i amb un lema d'identificació: 'Compostel·la i Montserrat', una tria que reflecteix molt bé l'estima de Lino Torre per una terra d’acollida que ja considera pròpia.


L’any 1957, Lino Torre comença a treballar com a cirurgià a l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau sota el mestratge del professor Josep Soler-Roig. Després, Lino Torre obté el número u en la convocatòria de metge supernumerari de l’Ajuntament de Barcelona. L’any 1966, passa a exercir com cap del Servei de Cirurgia de l’Hospital del Mar i és el càrrec que desenvolupa fins a la seva jubilació.

Cirurgià de tarannà dinàmic i innovador combina la seva activitat a l’Hospital del Mar amb la de cirurgià de la Clínica Dexeus -actualment Institut Universitari Dexeus- on hi exerceix com a president del cos facultatiu a més de ser-ne el fundador del Servei de Cirurgia i de la primera Unitat de Patologia Mamària del país l’any 1974. Lino Torre és un professional incansable, enèrgic i amb una gran capacitat de treball que converteix el respecte i l’afecte pels pacients en la força vital de la seva carrera. També, sap transmetre -als seus deixebles i col·laboradors- la seva impecable tècnica quirúrgica, el seu esperit crític, la seva inesgotable capacitat de treball i –sobretot- el seu sentit clínic i el seu eloqüent humanisme. Lino Torre crea un estil de treball i una escola de cirurgians que es caracteritza per la recerca de noves idees i projectes de progrés, en l’acció quirúrgica compartida i la feina en equip.

En la vessant de docent, Lino Torre és professor de l’Escola d’Infermeria Santa Madrona com a professor associat de Patologia Mèdica des del 1971 i, posteriorment, de Patologia Quirúrgica, essent també responsable de l’assignatura de Patologia Quirúrgica de la Unitat Docent de l’Hospital del Mar de la Universitat Autònoma de Barcelona des del 1973. Lino Torre és un dels precursors de Sinologia i Patologia Mamària de Catalunya alhora que és un dels promotors de la fundació de la Societat Espanyola de Sinologia i Patologia Mamària (SESPM). Com a investigador, destaquen els seus treballs sobre el risc anestèsic i quirúrgic així com sobre el tractament de les infeccions abdominals.

Al llarg de la seva trajectòria professional, Lino Torre obté nombrosos premis i distincions com el Premi Hidalgo Huerta de l'Acadèmia Mèdico Quirúrgica Espanyola per un treball sobre cirurgia de l’hèrnia de hiat l’any 1964. Té, a més, les Medalles d’Or de la SESPM i la del Departament d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Institut Universitari Dexeus. L’any 1993, és nomenat col·legiat d’honor del Consell General de Col·legis Oficiales de Metges d’Espanya.

Des de fa 20 anys, anualment, l’Hospital del Mar organitza el “Memorial Dr. Lino Torre Eleizegui“, destinat a reconèixer els especialistes en Cirurgia General autors d’un treball de recerca mèdica que hagi estat publicat.

GCG