Recull de premsa

La Galeria de Metges Catalans, referència al Nacional.Cat

ElNacional.Cat Tarragona il·lustra l'efemèride del dia amb una fotografia procedent de la Galeria de Metges Catalans, record històric d'una de les primeres assemblees del Sindicat de Metges de Catalunya:

Tal dia com avui de l’any 1920, fa 99 anys, es fundava el Sindicat de Metges de Catalunya, que seria l’organització sindical mèdica pionera a Europa. En aquell acte, celebrat a l’Ateneu Barcelonès, es va elegir el doctor Hermenegild Puig i Sais (Albons, Baix Empordà, 1860 – Barcelona, 1941) com a president i el doctor Josep Mestre i Puig (Barcelona, 1884 – Molins de Rei, 1979) com a secretari i, també, com a director del Butlletí, que es començaria a publicar a partir d’aquella sessió constitutiva. Des dels seus inicis es va convertir en l’organització sindical majoritària en el sector de la salut: va assolir el 60% d’afiliació en el col·lectiu professional de la medicina de Catalunya i de les Balears.

El CoMB commemora el 'Dia 8 de Març, Dia Internacional de la Dona Treballadora'

Conèixer la història de les primeres metgesses, ens reafirma en reivindicar el dret d'igualtat d'oportunitats de les dones. Les pioneres de la Medicina no ho van tenir gens fàcil. Elles van anar obrint un camí que –ara- resulta natural per a totes les joves que -avui- són majoria a les aules, gairebé el 70%, però fa uns anys eren un 'rara avis'. Des del CoMB, la Galeria de Metges Catalans mira de recuperar la història d'aquelles pioneres sovint arraconades o ignorades.

L'Ajuntament de l'Hospitalet informa que Josep Faura ha estat inclòs a la Galeria de Metges Catalans

L'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat informa els seus conciutadans que el metge Josep Faura i Canals, un metge que va néixer a Artés al voltant del 1800, i que després d'esdevenir catedràtic interí del Reial Col·legi de Cirurgia, Medicina i Farmàcia de Navarra, va establir-se a l'Hospitalet de Llobregat on no sols va fer una gran tasca mèdica sinó que, a més, va produir una notable obra científica impresa sobre les seves experiències professionals a l'Hospitalet de Llobregat i al Baix Llobregat en general.

El Diari de Tarragona es fa ressò de la incorporació del Salvador Guardiola a la Galeria de Metges Catalans

Amb el títol de 'Salvador Guardiola i Guarrro, un médico 10' i a plana sencera, el Diari de Tarragona narra la vida del 'Doctor Salvi', el nom amb què se'l coneixia a la seva vila natal, Vila-seca, fins que arriba a convertir-se en un dels metges internistes més actius de la ciutat de Tarragona i esdevenint-se director de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla en els anys seixanta del segle XX.

El metge cassanenc Pompeu Pascual i Carbó, dins la Galeria de Metges Catalans

Amb aquest titular, l'Ajuntament de Cassà de la Selva informa els seus conciutadans que la trajectòria d'aquest metge cassanenc ha estat reconeguda a la pàgina del Col·legi de Metges de Barcelona, que pretén divulgar els personatges més estacats de la Medicina catalana, com és el cas de Pompeu Pascual Carbó -destacat metge, pedagog i nacionalista català, renovador dels serveis pediàtrics de Girona i de les seves comarques-.

Aquesta notícia de l'Ajuntament de Cassà recorda la figura d'aquest carismàtic metge cassanenc i l'enllaça a les nostres pàgines.

 

Suggeriments i participació

Aquest espai és obert a les aportacions, rectificacions o ampliacions que el lector vulgui fer-nos.
Les propostes de personatges que es puguin incorporar a la Galeria seran benvingudes.