Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill del metge odontòleg Ramir Mateu, estudia el batxillerat al Col·legi de la Salle – Bonanova per començar la carrera de Medicina a la Universitat de Barcelona el 1944 i llicenciar-se amb la nota màxima el 1950. Josep Maria Mateu ingressa com a metge assistent al Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic on ha estat alumne intern per oposició a la càtedra d’Obstetrícia i Ginecologia de Pere Nubiola, que tot just s’acaba de jubilar quan Mateu Aragonès acaba la carrera. El seu substitut, el professor Usandizaga, el nomena professor ajudant de classes pràctiques. Així, des del 1951 fins al 1965, s’encarrega tant de l’Obstetrícia com de la Ginecologia. Per oposició, també, ocupa la plaça de metge de guàrdia d’Urgències de Tocoginecologia de l’Hospital Clínic durant els anys 1957 al 1961. Quan acaba aquest contracte, el nomenen metge consultor del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia.

El 1966, quan Usandizaga deixa l’Hospital Clínic per assumir la direcció de l’Hospital Maternal de la Ciutat Sanitària de la Vall d’Hebron, Mateu el segueix i se li atorga el càrrec de cap de secció. Poc després, el 1971, és nomenat professor agregat de Ginecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona i, més endavant, esdevé director dels Cursos de Doctorat sobre Citologia Ginecològica. Imparteix, també, diverses conferències a les institucions professionals com l’Institut Medicofarmacèutic de Catalunya i a les diferents societats científiques de l’especialitat però, també, organitza diferents cicles de conferències que adreça a d’altres professionals sanitaris com és el cas de l’Agrupació Sindicat de Matrones l’any 1962.

Tant el temps que treballa a l’Hospital Clínic com els que ho fa a l’Hospital de la Vall d’Hebron, Josep Maria Mateu Aragonès realitza notables treballs de recerca en el camp de la Colposcopia, la Citologia i la Histopatologia en Ginecologia, disciplines en les que adquireix un notable prestigi. Tant és així que la classificació de les diferents formes que prenen els vasos en el teixit conjuntiu, es coneix com “Mateu-Aragonès”.

Membre numerari de la Reial Acadèmia de Doctors de Barcelona, és soci de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia amb el càrrec de secretari en els dos biennis de 1960-1962 i vicepresident des del 1968 al 1979. Pertany, també, a la Confederació Cristiana d’Associacions de Pares d’Alumnes de Catalunya, institució amb qui es pronuncia sobre la LODE i els concerts econòmics de finançament de les escoles catalanes.

MBC