Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Fill de pares mestres, estudia Medicina a la Universitat de Barcelona com becat i es llicencia el 1965. Mentre estudia, resideix al Col·legi Universitari de l’Hospital de Sant Pau del què, anys més tard, n’esdevé el director. És alumne intern a la càtedra del professor Santiago Vidal i Sivilla, qui li desvetlla la vocació per dedicar-se a la Fisiologia i la Bioquímica.

El 1969, es trasllada als Estats Units per formar-se durant tres anys amb el professor Grisolia de la Universitat de Kansas City. De tornada, el 1974, accedeix a la càtedra de Bioquímica de la Facultat de Medicina de Badajoz. Dos anys després, obté la de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de Barcelona, ocupant-la fins a la seva jubilació i creant una important Escola de Bioquímica.

La seva carrera acadèmica es centra en el camp de l’enzimologia, fet que li facilita accedir a la presidència de la Societat Catalana de Biologia (1985-89) i, també, de la Secció de Biologia de l’Institut d’Estudis Catalans (1992-94). En reconeixement a la seva tasca, la Generalitat de Catalunya li atorga la Medalla Narcís Monturiol al mèrit científic i tecnològic de l’any 1991.

Durant tota la seva vida Josep Carreras manté el seu compromís amb la Universitat, assumint càrrecs de direcció i gestió com el de degà de la Facultat de Medicina el 1982, coincidint amb el moment que es produeix una important reforma del pla d’estudis universitaris. L’educació mèdica és una de las grans àrees d’interès de Josep Carreras i Barnés i, d’aquí, que participa activament en les activitats de la Sociedad Española de Educación Méèdica. L’any 2007, és guardonat amb el premi Jaume Vicens Vives a la qualitat docent universitària. El 2013, li es concedit el premi Antonio Gallego a l’excel·lència per la seva brillant trajectòria professional en l’educació mèdica.

Carreras i Barnés és el primer president de la Societat Catalana d’Educació Mèdica des d’on ha dissenyat nombroses iniciatives entre les que cal destacar la Guia d’avaluació de les competències en Medicina, per la què se li concedeix el Premi a l’Excel·lència Professional del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya de l’any 2004.

El 2006, Josep Carreras és elegit membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, ingressant amb el discurs La Medicina Molecular. Desenvolupament i repercussions en la formació del metge. Molt vinculat a la institució, és elegit secretari general en el període de 2011 a 2014, on impulsa la creació d’un Seminari d’Educació Mèdica.

JPA