Idioma: Català | Castellano | English | Français traducido por Google translate

Biografia

Filla José M Núñez Jover i de Maria Domènech Gené, pertanyents a una reconeguda família alacantina que es trasllada a Barcelona quan el pare -advocat i químic- és nomenat professor i catedràtic de l’Escola Superior de Comerç i, més endavant, ho és de Química a l’Escola d’Alts Estudis Mercantils i Coneixements Generals aplicats a la Indústria i al Comerç. El matrimoni té dos fills, José M Núñez Domènech (Alacant, 11/01/1908 – Barcelona, 13/08/1963), que serà metge, i Maria Asunción que, nascuda a Barcelona, fa les primeres lletres al Col·legi de Les Tereses de la Rambla de Catalunya i es titula batxiller a l’Institut Provincial de Barcelona el 1925. Seguidament, dona de personalitat enèrgica i caràcter fort, tant o més inquieta intel·lectualment que el pare, inicia els estudis de Magisteri i, el 1928, obté la doble titulació de Mestra de Segona Ensenyança per exercir igualment a l’Escola Pública que a la Religiosa. Paral·lelament, Maria Asunción Núñez s’ha estat formant i es titula, primer, com a pèrita mercantil amb premi extraordinari i, posterior i successivament, com a intendent i professora mercantil.

Amb tots aquests títols i exercint de professora a l’Escola de Comerç, però, Maria Asunción Núñez està decidida a complir la seva vocació mèdica i -malgrat el consell en contra del seu germà que considera que és una carrera massa dura per a una dona- ingressa a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona on es llicencia el 1933. Immediatament, obté el títol d’Inspectora Municipal de Sanitat alhora que fa compatible la seva feina com a docent amb la pròpia formació com a metgessa i la seva especialització en Medicina General i Pediatria que exerceix a la Mutualitat Catalana Mercantil.

Casada amb el metge Jaime Pérez Malla des del 1935, Maria Asunción Núñez ingressa com a metgessa de la companyia d’assegurances Colon SA per designació directa. És, però, a partir del mes de novembre del 1936 quan cursa l’alta professional al Col·legi de Metges de Barcelona perquè, esclatada la Guerra Civil i mobilitzat el seu marit al Front de l’Ebre, ella inicia l’exercici privat a la consulta de què és titular el doctor Pérez Malla al primer primera del número 206 del carrer Muntaner de Barcelona. Al llarg del conflicte bèl·lic, a més, ella cobreix l’absència de Llorenç García-Tornel com a metge de la Caixa de Pensions per a la Vellesa i l’Estalvi. Els havers que percep per aquesta substitució, la doctora Núñez Domènech els lliura íntegrament a la senyora Garcia-Tornel que s’ha quedat a Barcelona amb la seva família.

Derrotada la República i establert el règim franquista, com tots els metges en exercici, Maria Asunción Núñez ha de sotmetre's al procés de depuració del Col·legi de Metges. Ella és depurada sense sanció però, per contra, el cirurgià Jaime Pérez Malla, malgrat la pèrdua de visió adquirida al front, és condemnat amb la prohibició d’accedir a càrrecs públics per un període de quatre anys. El 1950, la doctora Núñez Domènech sol·licita el reconeixement de la seva antiguitat a l’Escala Nacional de Facultatius del SOE (Seguro Obligatorio de Enfermedad) com a metgessa de família i, el 1958, reclama que se li tingui en compte l’especialitat de Pediatria.

El 1954, la trobem assistint al Congrés Mundial de Dones Metges que, a l'auspici de la Medical Women's International Association, se celebra a Madrid i compta amb la intervenció de la metgessa nord-americana i presidenta de l'Associació Internacional de Dones Metgesses i és rebuda per les metgesses catalanes Maria Asunción Núñez, Maria Pilar Aragonès (1909-1998) i Marina Soliva.

Maria Asunción Núñez exerceix de metgessa ininterrompudament fins a la seva jubilació a finals de l’any 1979, quan ja ha complert els setanta anys. Paral·lelament, ha fet compatible la carrera mèdica amb la docència, primer, com a professora auxiliar de la càtedra de Primeres Matèries i Mercaderies de l’Escola de Comerç i, més endavant amb el corresponent doctorat, com a catedràtica titular de l’Escola d’Empresarials de Barcelona, l’actual Facultat d’Econòmiques de la Diagonal.

El matrimoni té tres filles i un fill; Ana M, Pilar, Jaime i Asunción. El noi, Jaime Pérez Núñez continua la professió dels pares i és metge reumatòleg.

MVR